BLOGG
 / Slik kan du forhindre yrkesskader

Slik kan du forhindre yrkesskader

Mer bevegelse og variasjon på kontoret! Det er fysioterapeut og ergoterapeut Tone Petrelius’ resept for å redusere skader fra dataarbeid. «Hvis du har sittet stille en time, har du sittet for lenge», fastslår hun.

Akkurat som kroppene våre ser annerledes ut, har vi også forskjellige oppgaver, arbeidsstillinger og behov. Dette er viktig å tenke på ved valg av ergonomisk utstyr til arbeidsplassen.

Årsaker til belastningsskader
Den vanligste årsaken til belastningsskader på et kontor er datamus. En tradisjonell mus som styres med én hånd, øker risikoen for en ensidig og skrå arbeidsstilling.

«Musen blir som regel liggende på den ene siden, noe som fører til en ugunstig vridning av skulderen i tillegg til at du må strekke deg etter musen. Det er ikke bra for holdningen», forklarer Petrelius.

«En vanlig mus legger også beslag på den ene armen. Ofte sitter du med hånden klar på musen og pekefingeren litt hevet uten engang å tenke på det. Dette gjør deg sliten fra håndleddet og underarmen hele veien opp til skulderen. Det er et klassisk tegn på belastningsskade.»

Symmetrisk museverktøy for begge hender 
Belastningsskader er et stadig voksende problem. Det symmetriske museverktøyet ble utviklet som et alternativ, med et helt annet utgangspunkt enn den vanlige musen: Man skal kunne styre arbeidet på skjermen med begge hender og med en avslappet og balansert kroppsholdning.

«Et symmetrisk museverktøy sørger for variasjon når det brukes sammen med tastaturet. Alt går raskere og lettere. I dag finnes det mange ergonomiske verktøy.»

Petrelius lister opp de viktigste ergonomiske hjelpemidlene man kan vurdere å bruke:

  • En god stol som er lett å justere og siden omjustere, med regulerbar støtte for underarmene
  • Et høydejusterbart bord, slik at du kan skifte stilling lett og ofte, helst hvert 20. minutt
  • God belysning
  • Håndstøtte innlemmet i datautstyret

Finn rett verktøy for deg og din arbeidshverdag her. Vil du ha hjelp til å se på et oppsett for deg eller dine ansatte, kontakt oss i skjemaet under.

Vil du vite mer? Fyll ut skjemaet.