BLOGG
 / You don’t have to be a scientist to do science – datakraft til forskning

You don’t have to be a scientist to do science – datakraft til forskning

Samlede datakrefter fra hele verden deltar nå i dugnaden der man kan donere datakraft fra datamaskiner som ikke i det daglige bruker all sin datakraft. Det samlede overskuddet av datakraft tas til svært god bruk i Universitetet i Washington sitt prosjekt, Rosetta@Home. Universitetet bruker datakraften til datasimulering som søker å forstå hvordan nettopp koronaviruset fungerer, og hvordan vi kan sørge for at viruset ikke gjør at vårt immunforsvar taper kampen.

For å forstå hvordan vi kan prøve å få bukt med viruset, må vi sette oss inn i hvordan det fungerer. Generelt så bruker viruset proteiner som reagerer med celler i kroppen vår, til å få sitt virusmateriale inn i våre kroppsceller. Når det gjelder koronaviruset, så har det spydformede proteiner – og derav har det også fått sitt navn, da det ser ut som om viruscellen har en krone rundt seg. Ved å granske 3D-modeller av disse proteinene, kan vi komme frem til medisiner som vil kunne utnytte eventuelle svakheter i kronestrukturen til viruset, og dermed gjøre oss mer motstandsdyktige mot det.

Braathe Gruppen og flere av våre ansatte tilgjengeliggjør datakraft fra våre datasentre og blir med Rosetta@home i kampen med å finne en vaksine mot koronaviruset. Rosetta@home kartlegger de tredimensjonale strukturene i proteiner, slik at vi til slutt muligens kan finne egnede medisiner mot truende sykdommer for menneskeheten. Blant annet koronaviruset SARS-CoV-2, men også HIV, Alzheimers, malaria og kreft.

Takk til vår bransjekollega Intility for oppfordringen til å delta i prosjektet. Vi oppfordrer samtidig andre virksomheter og våre ansatte med ledig prosessorkapasitet til å bidra.

Du kan lese mer om Rosetta@home og bli med her.

Vil du vite mer? Fyll ut skjemaet.