Hva er det Microsoft vil når de sender deg en slik mail?

Microsoft sender stadig ut oppdateringer til deg som bruker tjenestene deres. De har egne mennesker som jobber med hvordan deres verktøy kan forbedre våre vaner. Det er veldig stilig. Problemet er bare: Vi tar det ikke i bruk. Det som har skjedd i min mail-innboks er at Microsoft Viva sender meg en mail med mine «insights» som slettes. Det er eneste vanen den har hjulpet meg med… Ikke har jeg sjekka hva de vil, hva det betyr eller hvorfor jeg får den. Jeg har bare slettet mailen hver gang. Har du også?

Det viser seg at vi har gått glipp av veldig mye. Her er bare noe av det mailen går inn på:

 • Hvor mange ganger og dager vi har jobbet utenfor den satte arbeidstiden.
 • Hvor mye tid vi har brukt i møter, på mail, chats eller ringing.
 • Hvor mye kommunikasjon vi har gjennom arbeidsdagen og hvilke tidspunkt det skjer.
 • Forslag til når du bør sette din fokustid. Viva hjelper deg nemlig med å legge inn opptil 4 timer fokus og analyserer når du har tid ledig.
 • Den hjelper deg å huske kollegaene dine. Blant annet ved å foreslå hvem du kan gi ros til. Denne er spesielt fin til ledere.
 • Den kan hjelpe deg å logge av i blant ved f.eks. å angi «stilletid».
 • Den kan minne deg på å «virituelt pendle», altså forberede deg eller ta en fot i bakken før neste møte, arbeidsoppgave eller en ny dag på jobb. På den måten kan du forebygge slike back-to-back møter.
 • Den har egen musikk som hjelper deg med å «ta en pust i bakken». Et minutt med meditering altså!
 • Viva spør deg også hvordan du har det. Refleksjon gir deg nemlig tid til en statussjekk med deg selv.

Det er altså veldig variert hva Microsoft vil ha deg til å se og føle på. Hvorfor det? På sine egne sider forteller de at Viva Insights skal hjelpe folk å oppnå balanse, bygge bedre jobbvaner og finne fokus hvor enn og når enn de trenger det. Hvis vi ser på nordmenn flest er vi hverken gode på å logge av, ta pustepauser eller finne tid til å fokusere. Så dette kan være et perfekt hjelpemiddel!

Microsoft Viva Insight kan være din mini-sekretær

Når du mister kontrollen, partneren din klager på at du alltid svarer på mail på kvelden eller du føler du aldri får satt deg ned med den ene oppgaven, så kan faktisk Microsoft vise deg om det stemmer. Så hvis du vil ta tilbake kontrollen eller justere på måten du jobber, så er dette et perfekt verktøy for deg.

Hvilke av funksjonene som passer for deg må du bestemme selv, men hvis du er en bedrift som skal ansette mange som tilhører generasjonene millenials og Gen Z. Ja, da er dette et perfekt verktøy å introdusere dem for. Flere og flere er mer opptatt av balanse mellom privat og fritid. Mange er også svært opptatt av å videreutvikle seg selv, og da er det kanskje fokus-oppgavene som nettopp må prioriteres.

Voksne som har brukt digitale flater siden de ble født har veldig godt av digitale verktøy som hjelper dem å justere og forbedre arbeidsvaner. Mange er så sløve med hvor mye skjermtid det blir. Verktøy som dette kan potensielt bidra til å redusere faren for utbrenthet, overveldelse og stress.

Slik får du tak i Microsoft Viva Insights

Fra Windows Outlook Skrivebord: 

 1. Åpne Hjem-båndet i Microsoft Outlook.
 2. Velg Viva Insights ikonet.

Outlook på nett: 

 1. Åpne Outlooken din i nettleseren.
 2. Åpne en e-postmelding.
 3. Velg ellipsen (…) øverst til høyre i eposten, og velg deretter Viva Insights.

Det passer til alle

Om du er en ansatt som behøver fokustid eller en leder som trenger påminnelse om å rose folka dine, så er Microsoft Viva noe for deg. Hvis du er nysgjerrig på om du bruker tiden riktig eller om alle møtene hver uke må være der, så er Microsoft Viva også for deg. Derfor vil vi anbefale deg å ta en titt neste gang den kommer!

Vi fikk mye spennende ut av den. Blant annet fikk vi ryddet bort noen møter som kunne vært en mail og satt av to timer til en oppgave som måtte gjøres, men som krevde skikkelig fokus. Det alene gjorde uka vår mye bedre og mer oversiktlig. Håper du bestemmer deg for å gjøre det samme!

Ha en fin uke!