1. Planlegg klikkene dine og si ifra hvor du surfer. Ikke gå inn på ukjente nettsider uten å tenke deg om – og ikke vær redd for å varsle IT om unormale ting.

Å være forsiktig med hva du klikker på på nettet er en grunnleggende sikkerhetsregel. Mange hackingangrep skjer gjennom ondsinnede nettsider som prøver å utnytte sikkerhetshull i nettlesere eller installere skadevare. Ved å unngå ukjente eller mistenkelige nettsteder, reduserer du risikoen for å bli infisert med skadelig programvare eller utsatt for phishing-forsøk.

Det er også viktig å varsle IT-avdelingen eller en sikkerhetsansvarlig hvis du støter på noe unormalt, enten det er pop-ups, mistenkelige lenker eller ukjente nettsider som ser offisielle ut, men oppfører seg merkelig. Dette kan forhindre et større problem i å utvikle seg.

2. Tilpass surfevanene dine etter risiko og ferdigheter. Hvis du ikke vet hva en fil er eller hvem som sendte e-posten, la den være.

Ikke alle filer eller e-poster er hva de ser ut til å være. Hacking skjer ofte ved at brukere åpner ukjente filer eller e-poster fra fremmede. Hvis du mottar en e-post med en vedlagt fil fra noen du ikke kjenner, eller en melding som virker rar eller mistenkelig, er det best å la den ligge eller slette den umiddelbart.

Din sikkerhet på nettet avhenger av hvor godt du kan vurdere risikoen og av dine digitale ferdigheter. Om du ikke er sikker på hvordan du skal vurdere innholdet i en e-post, er det alltid bedre å spørre en ekspert eller unngå å åpne den helt.

3. Sjekk været – eller, sjekk avsenderen! Før du åpner en e-post, se nøye på hvem som sendte den. Slett hvis den ser mistenkelig ut. 

Før du åpner en e-post eller en lenke, bør du alltid kontrollere hvem som har sendt den. Phishing-angrep starter ofte med en e-post som ser ut til å komme fra en legitim kilde, som banken din eller en kjent bedrift, men i realiteten er det svindlere som står bak. Ved å sjekke e-postadressen nøye og se etter små, mistenkelige detaljer, kan du ofte avsløre et angrep.

Hvis noe virker feil – om e-posten inneholder språkfeil, uvant ordbruk eller en avsenderadresse som ikke helt stemmer – bør du slette den. Sletting av potensielt farlige meldinger er en enkel, men effektiv måte å beskytte deg mot angrep.

4. Grav deg ned i tide – eller i hvert fall lås PC-en. Forlat aldri datamaskinen ulåst, selv ikke for en kjapp kaffepause. 

Forlat aldri datamaskinen ulåst, selv ikke for korte pauser. Hvis noen får fysisk tilgang til enheten din, kan de raskt stjele informasjon eller installere ondsinnet programvare. Å låse PC-en tar bare et sekund, men kan beskytte deg mot uautorisert tilgang og potensielt store sikkerhetsbrudd.

Selv på kontoret, hvor du kanskje føler deg trygg, er det en god vane å låse maskinen når du går fra pulten. Dette gjelder også på hjemmekontoret – hackere kan utnytte enhver tilgang de får, enten den er fysisk eller digital.

5. Husk utstyret! Legg ikke ut på nett uten god beskyttelse.  Antivirusprogram og brannmur er som hjelm og sikkerhetssele – bruk dem! Alltid. 

Akkurat som en hjelm eller sikkerhetssele beskytter deg mot fysiske skader, er antivirusprogramvare og brannmur dine viktigste verktøy for å beskytte mot digitale trusler. Antivirusprogramvare oppdager og fjerner skadelige filer, mens en brannmur beskytter enheten din ved å blokkere uønsket trafikk fra internett.

Sørg for at disse programmene er oppdatert regelmessig for å beskytte mot de nyeste truslene. Hackere tilpasser stadig sine metoder, og uten oppdatert beskyttelse kan selv den beste programvaren være utdatert og ineffektiv.

6. Ta trygge veivalg. Oppdater alltid systemet ditt når varselet kommer. Om du utsetter oppdateringer, kan det utløse et skred av konsekvenser.  

Systemoppdateringer kan virke irriterende og tidkrevende, men de er essensielle for å holde enheten din sikker. Mange oppdateringer fikser kjente sårbarheter i operativsystemer og programvare som hackere kan utnytte. Hvis du utsetter eller ignorerer oppdateringsvarsler, kan det åpne for større sikkerhetsbrudd som er vanskeligere å fikse i etterkant.

I verste fall kan det å utsette en oppdatering gi hackere en mulighet til å utnytte svakheter som allerede er kjent for å stjele data eller infisere enheten din med virus.

7. Bruk tofaktorautentisering. Vit alltid hvor du er pålogget. Selv om du tror at et sterkt passord er godt nok, kan ekstra sikkerhetsfaktorer ofte redde deg fra trøbbel. 

Selv om du har et sterkt passord, gir tofaktorautentisering (2FA) et ekstra lag med beskyttelse. Dette betyr at selv om hackere får tilgang til passordet ditt, må de fortsatt ha en ekstra kode fra mobilen din eller en autentiseringsapp for å logge inn på kontoen din.

Tofaktorautentisering er en enkel måte å drastisk redusere risikoen for hacking, spesielt på kontoer som inneholder sensitive data som e-post, bankkontoer og sosiale medier. Bruk denne funksjonen på alle kontoer som tilbyr det for maksimal sikkerhet.

8. Vis respekt for mistenkelige e-poster – vend i tide, det er ingen skam å slette! Hvis noe virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis phishing eller scam. 

Vær alltid skeptisk til e-poster som virker for gode til å være sanne, som meldinger om store gevinster, premier, eller utrolig gode tilbud. Dette er vanlige phishing-taktikker som prøver å lure folk til å klikke på ondsinnede lenker eller gi fra seg personlig informasjon.

En sunn dose skepsis er en av de beste måtene å beskytte seg på. Hvis en e-post vekker mistanke, er det ingen skam i å slette den uten å åpne den eller svare på den.

9. Spar på båndbredden, men ikke på passordene. Passordene dine bør være lange, sikre og unike – og ikke «123456» eller «passord«. 

Et av de viktigste forsvarene mot hacking er å bruke sterke, unike passord for hver konto. Lange passord med en kombinasjon av store og små bokstaver, tall og spesialtegn gjør det vanskeligere for hackere å gjette eller knekke dem. Unngå enkle passord som «123456» eller «passord», som er noen av de mest brukte og letteste å hacke.

En passordadministrator kan hjelpe deg med å generere og lagre sterke passord, slik at du slipper å huske dem alle selv. Det er også viktig å ikke bruke samme passord på flere kontoer – hvis ett passord blir kompromittert, kan det gi tilgang til alle dine kontoer.

Disse tiltakene vil hjelpe deg å surfe tryggere på nettet, unngå hacking, og håndtere risikoer som kan oppstå i hverdagen. Gode sikkerhetsvaner er det beste forsvar mot digitale trusler!