«Alt vi snakket om forrige gang gjelder også for 845,» sier Anders Bo Forsdahl, produksjef i HP Norge. «Størrelse, sikkerhet, samhandling og bærekraft – alt er der. Du kan ikke se forskjell på utsiden av maskinen; chassiet er kliss likt, og de smarte løsningene er de samme. Det er i kjernen forskjellen ligger.»

Hemmeligheten avsløres av koden i produktnavnet. Det første tallet angir hvor kraftig og avansert modellen er – 4, 6, 8 eller 10 – mens det andre tallet forteller om størrelsen på skjermen. 3 betyr 13-tommer, 4 er 14-tommer, mens 6 er 16-tommer. Og det tredje tallet? Det angir prosessormerke. 0 er Intel, mens 5 er AMD.

«AMD har gjort en fantastisk jobb med Ryzen-serien,» sier Forsdahl begeistret. «Tidligere hadde Intel total dominans, og var førstevalget blant alle seriøse PC-kjøpere – men nå har AMD kommet seg i posisjon og laget en prosessorserie som ikke bare er like raske som konkurrentene, men også gjør det med mindre strøm.»

I en studie utført av Principled Technologies på vegne av HP og AMD, fra november 2023, finner vi en sammenligning av HP EliteBook 845 G10 med AMD Ryzen™ 7 PRO 7840HS-prosessor, og en Dell™ Latitude™ 7440 laptop drevet av en Intel® Core™ i7-1370P vPro. Resultatene i studien er oppsiktsvekkende: 51,6% bedre ytelse i PassMark PerformanceTest 11, 25,9% bedre score på Procyon Video Editing Benchmark, og opptil 3 ekstra timers batterilevetid basert på MobileMark 25 testene.

«Vi burde vel kanskje sammenlignet våre egne modeller her,» sier Forsdahl, «men poenget er at AMD-versjonen ikke bare er noe billigere, den yter også mer, og gjør det med mindre.»

På papiret kan Intel Core i7-1370P se kraftigere ut, med sine 14 kjerner og 20 tråder, og maksimal klokkefrekvens på 5,2 GHz. AMD Ryzen 7 7840HS har til sammenligning bare 8 kjerner, med 16 tråder og en klokkefrekvens på 5,10 GHz. Men, mens Intels 13. generasjon er bygget med 10-nanometers Raptor Lake-arktitektur, er Ryzen 7000-serien til AMD en Zen 4-brikke med avansert 5-nanometersarkitektur.

«Nå kommer vi snart med EliteBook G11, med Intels nye Ultra-prosessorer og AMDs 8000-serie. Her er det mye snakk om at de er såkalte AI-PC-er, med egne Neural Processing Units – men faktum er at dette finnes i 7000-serien til AMD allerede i dag,» forklarer Forsdahl. «845 G10-modellene med Ryzen 7-prosessor har Ryzen AI, den første NPU’en tilgjengelig på markedet, så du kan skaffe deg en AI-PC allerede i dag.»

 

 

Så hva skal du i grunn med en AI-PC? Det er ikke all AI-teknologi som kjører i skyen. Mye er designet for å kjøre på en dedikert, kraftig GPU – men en vanlig kontor-PC har som oftest ikke slikt tilgjengelig, og da blir det høy belastning på CPU-en når du skal bruke Microsoft Copilot, eller redusere støy, erstatte bakgrunnen, fargekorrigere bildet, og produsere spontanoversatt tekst på en videokonferanse. Med en egen NPU-brikke, utviklet for å kjøre mange simultane regneoperasjoner (som en GPU), får både CPU og GPU hjelp og avlastning av noen som kan det, og opplevelsen av alle de moderne AI-drevne funksjonene blir langt bedre for brukeren.

«En viktig funksjon på EliteBook G10 er nettopp strømstyring,» forteller Forsdahl. «Det jeg ikke nevnte forrige gang er at strømsystemet er AI-drevet. Akkurat som på en elbil, har ikke batteriet godt av å stå fulladet til enhver tid. Så, vårt AI-batterisystem følger med på hvordan du bruker maskinen, hvor ofte du lader, hvor mye du lar den stå med strømkabelen i og hvor mye du er ute og bruker batteriet. Og så lader den deretter, og øker både levetid og opplevd kapasitet. I tillegg er AI’en så smart at den lurer deg litt, og skriver at batteriet er ladet 100% selv om det kanskje egentlig bare har 85%, slik at du ikke skal tro du må putte inn kabelen. Men, det krever jo så klart litt prosessorkraft og strøm å følge med på dette. Har du en 845-modell med AMD Ryzen AI, vil den dedikerte NPU-brikken gjøre prosessen så godt som usynlig, og du vil oppleve enda større gevinst.»

Det er også en rekke andre AI-drevne funksjoner og løsninger i HP EliteBook G10, som drar nytte av NPU’en i Ryzen 7-prossorene.

Innenfor samhandling er de AI-drevne prosessene ikke bare velkjent støyreduksjon, men også automatisk kameravalg ved bruk av to kameraer, som aktiverer det du ser i, samt Natural Tone and Appearance Filter, som analyserer fargene på deg og dine omgivelser, og utfører en fargekorrigering, slik at du ser best mulig ut i møtet.

På produktivitetsfronten skilter HP med Intelligent Hibernate, som setter maskinen i dvalemodus basert på dine unike bruksmønstre, og Smart Sense, som følger med på hva som skjer i maskinen og gjør automatiske justeringer av energikrevende oppgaver, slik at batteri, vifte, prosessor, og alt annet kjøres på en balansert og hensiktsmessig måte.

«Intel er vel og bra,» sier Forsdahl, «men har du ikke prøvd en laptop med AMD-prosessor, er det kanskje på tide.»

 

 

 

 

Produkter som passer sammen med HP EliteBook 845 G10

Buet skjerm HP E45c G5 DQHD
Skjermen HP E27q G5 QHD – Redefinert fokus
HP E27q G5 QHD-skjermen hever komfortstandarden og er hensiktsmessig utformet for å levere krystallklare bilder, tilpasset komfort og ekte fleksibilitet, slik at ingenting står mellom deg og ditt beste. Denne skjermen er stilig designet med tanke på planeten, og passer perfekt både på kontoret og hjemme.

 

 

HP 975 USB+BT
HP 975 trådløst tastatur – Førsteklasses ytelse møter tilpasning

Nå kan du tilpasse tastaturet etter egne ønsker, samtidig som skriveopplevelsen blir mye bedre. Du kan koble til opptil tre enheter enten via Bluetooth® eller USB-A. Vi har også inkludert mange funksjoner som komfortable, stille og myke returtaster, over 20 av disse kan programmeres med snarveier, kontrollerbart smart bakbelysning og langvarig, oppladbart batteri.

 

HP Creator 935 Wireless Mouse
HP Creator 935 trådløs mus – Beveg deg sømløst fra idé til virkelighet på din måte

Opplev sømløs og uavbrutt kreativitet med en mus som er utformet for kreativitet. Vær på ditt mest kreative med programmerbare knapper, ergonomisk design og batteritid som varer i opptil 12 uker[1]. Gjør den kreative prosessen bedre ved å pare med opptil tre enheter og gled deg over friheten til å jobbe på alle overflater med en track-on-glass-sensor.