Nintendo 64 og PC-bygging

Sondres første møte med den digitale sfæren var da Nintendo 64 kom på banen. Hjemme på Rygge hørte folk lyder de fleste kjenner igjen. Sammen med en hoppende racerbilsjåfør og voksende sopp koste han seg stort. Det tok heller ikke lange tiden før mer avanserte verktøy kom på banen. 

I 9. klasse på ungdomsskolen, med konfirmasjonspenger i lommene, kjøpte Sondre sine første komponenter til en PC. Å game ble en sosial greie med venner allerede den gang, og hobbyen har ikke blitt mindre siden. Sondre ler litt for seg selv: – Jeg har faktisk en komponent på vei akkurat nå. Den er til et nytt prosjekt jeg jobber med. 

Når du bygger PC-en selv får du innsikt i hvordan ting er bygd opp og henger sammen.
Sondre Granerud
Systemkonsulent, Braathe

Livet på NTNU Gjøvik

Da Sondre hadde fullført videregående var valget enkelt. Han ville dyrke interessen videre. Valget falt på en bachelor på NTNU. Nærmere bestemt Gjøvik. Bare noen timer fra der han kommer fra. Han er nemlig delvis bygutt fra Oslo, og delvis fra Rygge.  Det beste av to verdener, med andre ord. 

Det ble en bachelor med fokus på både IT-utstyr, drift og informasjonssikkerhet. Han forteller at PC-bygging kom godt med: 

– Det var verdifullt å ha kjent til en del av dette fra før. Når du bygger PC-en selv får du innsikt i hvordan ting er bygd opp og henger sammen. Så jeg kunne samle trådene flere ganger underveis i studiene med det jeg hadde lært selv. 

Da han fullførte bacheloren sin i IT-drift og Informasjonssikkerhet tilbake i 2019 ble han også værende i byen. Han trivdes godt i Gjøvik, og bor der nå sammen med samboeren sin. 

Hils på Sondre Granerud.

Første året i Braathe

Så hvordan endte du opp hos oss?

– Nei, jeg fikk et tilbud da, sier han med et lurt smil. 

Sannheten er at vi ga Sondre et tilbud allerede da han sto ferdig i 2019, men det skulle ta tre år før vi fikk tak i han. For han stakk en tur innom en konkurrent i mellomtiden. Ingen vonde følelser der altså!

Da vi til slutt fikk tak i han hadde han brukt mye av tiden sin på noe som heter Linux. Linux er, for deg som er nysgjerrig, et operativsystem. Så hvis du jobber med Linux jobber du mye med servere hvor datalagringen foregår. Dette jobba Sondre med mye i nesten tre år. 

Men så fikk vi tak i han! Han har utviklet en ekspertise i Linux-systemet over tre år, men er også rykende god på nettverk og sikkerhet. Derfor jobber han nå 60% med nettverk og sikkerhet og 40% med Linux og Windows hos oss på Gran-kontoret vårt. Sammen med alle de andre flotte folka våre bidrar han til bekymringsfri IT (slagordet vårt) til kunder over hele landet. Han forteller at trivselen er høy, og at han har bra kollegaer som tar godt vare på han. 

Hvordan er det å ha så stor bredde i arbeidsoppgavene?

– Jeg syns det er veldig deilig å jobbe så variert som jeg gjør nå. Å kunne litt om alt er gøy, så fordelingen jeg har nå passer fint til meg. Spesielt interessen min for sikkerhet har alltid vært stor, helt siden barndommen, forteller han.

Vi har laget en sikkerhetsportal som tar for seg hvor du bør starte på sikkerhetsarbeidet. Les mer her.

I 2023 vil sikkerheten til kundene våre bli spesielt viktig. Det er få trusler som er så store som cyberangrep for norske virksomheter nå. Så jeg håper kunder ser viktigheten av å ha kontroll på hva som går inn og hva som går ut. Og hvis ikke de har det, så kan jeg bidra. 
Sondre Granerud
Systemkonsulent, Braathe

Brenner for sikkerheten

Som ungdom fikk Sondre alltid hjem en far i Securitas-uniform. Det har gjort inntrykk. – Fascinasjonen for sikkerhet sånn generelt har alltid vært der. Jeg er jo en nerd med godt humør, sier han med et stort smil. 

Sikkerhetsperspektivet er derfor noe han alltid har med seg i møte med kunder. Han forteller at det blir en tanke man bærer med seg. 

– I 2023 vil sikkerheten til kundene våre bli spesielt viktig. Det er få trusler som er så store som cyberangrep for norske virksomheter nå. Så jeg håper kunder ser viktigheten av å ha kontroll på hva som går inn og hva som går ut. Og hvis ikke de har det, så kan jeg bidra. 

Vi takker for en herlig prat med gladgutten fra Rygge/Oslo! Og hvis du er nysgjerrig på nettverk, sikkerhet eller ulike operativsystemer så er du velkommen inn på tjenestesidene våre.