Bærekraft og IT: Hva betyr det?

Bærekraft i IT kan defineres som praksisen med å utvikle og bruke teknologier på en måte som minimerer negative miljøpåvirkninger og fremmer sosial ansvarlighet. Dette kan omfatte alt fra valg av miljøvennlige materialer i produksjonen av elektroniske komponenter til optimalisering av programvare for å redusere energiforbruket. 

 IT-sektoren vår er unik ved at den både har potensialet til å forårsake stor skade på miljøet gjennom høyt energiforbruk, e-avfall og bruk av ressurser, men også til å være en driver for løsninger som bidrar til bærekraftig utvikling. Hvis vi jobber riktig.  

Energiforbruket er vårt kryptonite

IT-bransjens energiforbruk er en av de største utfordringene sektoren vår står overfor når vi diskuterer bærekraft. Dess mer data som produseres, dess mer energi vil det kreves å lagre dataen.  

 Ifølge International Energy Agency (IEA) står datasentre alene for omtrent 1% av det globale elektrisitetsforbruket, og dette tallet forventes å øke på grunn av veksten i datamengder og behovet for raskere og mer komplisert databehandling. I tillegg kan vi legge til energiforbruket som følger ved produksjon, distribusjon og bruk av elektroniske enheter. For at vi skal kunne møte disse utfordringene, er det viktig med en overgang til mer energieffektive teknologier og et høyere forbruk av rene og fornybare energikilder. 

Vi leser stadig om store IT-selskaper rundt om i verden som tar grep som f.eks. Microsoft som har forpliktet seg til å bruke 10 milliarder dollar på fornybar energi i sine datasentre, og de leter etter andre måter å forbedre energieffektiviteten sin på. 

Elektronisk avfall: Hvor farlig er det?

Elektronisk avfall, eller e-avfall, er en stor utfordring for bransjen vår. Vi tror den utfordringen kan gjøres noe med. Derfor samarbeider vi med 3StepIT som bidrar til å forlenge livet til elektroniske produkter som mobiler, iPader, laptoper og PC-er. For selv om du opplever at det trengs en ny PC med større krefter, så er det ikke sikkert den har nådd slutten av sin levetid.  

Ifølge FN ble det generert 53,6 millioner tonn e-avfall globalt i 2019, og dette tallet forventes å øke til 74,7 millioner tonn innen 2030. Dette e-avfallet er en stor miljøtrussel, spesielt på grunn av de farlige stoffene som finnes i mange av komponentene, som bly, kvikksølv og kadmium.  

Feil håndtering av stoffer som de vi nevner over her kan føre til alvorlige miljø- og helseproblemer. For å håndtere e-avfall på en bærekraftig måte, er det nødvendig med effektive resirkuleringssystemer, og et fokus på design for sirkularitet, der produkter er designet for enkel demontering og gjenbruk av komponenter. Det håper vi å bidra til i tiden fremover.

Programvaren din påvirker forbruket

Mens mye av fokus innen bærekraft i IT-sektoren har vært på hardware, altså selve PC-en, spiller også programvare en kritisk rolle. Programvare kan påvirke energiforbruket direkte gjennom hvordan den er kodet og optimalisert. Effektiv programvare kan redusere behovet for prosessorkraft og dermed redusere energiforbruket. Eksempler inkluderer optimalisering av algoritmer, bruk av energieffektive datastrukturer, og redusert behov for datalagring. Detaljer som du gjerne ikke skal ta stilling til, men som utviklere bør ha et bevisst forhold til. 

Dessuten kan programvare bidra til bærekraftige løsninger på andre områder. For eksempel kan avanserte analyseløsninger bidra til å optimalisere energibruk i bygninger, transport og industri. Maskinlæring og kunstig intelligens kan brukes til å utvikle løsninger som bidrar til å redusere utslipp og forbedre effektiviteten i ulike sektorer. Det er derfor viktig at utviklere og selskaper som lager programvare, er bevisste på bærekraftige praksiser og tar hensyn til miljøpåvirkningen av deres løsninger. 

På programvaresiden har Microsoft forpliktet seg til å bli karbonnegativ innen 2030, noe som innebærer å fjerne mer karbon fra atmosfæren enn selskapet slipper ut. Microsoft har også lansert en rekke programvareløsninger som hjelper andre selskaper med å måle og redusere sitt karbonfotavtrykk. Å bruke koding til å redusere avtrykk er en fin måte å jobbe på. 

Vår rolle i det grønne skiftet

Det grønne skiftet representerer en overgang til en mer bærekraftig økonomi, der miljøhensyn er integrert i alle aspekter av samfunnet. Vi har en nøkkelrolle i dette skiftet, både som leverandør av teknologi som kan støtte bærekraftige løsninger, og som en sektor som selv må gjennomgå betydelige endringer for å bli mer bærekraftig. 

Et viktig element i det grønne skiftet innen IT er utviklingen av sirkulær økonomi. Sirkulær økonomi innen IT innebærer å designe produkter med tanke på gjenbruk, reparasjon og resirkulering, i stedet for å følge en lineær modell der produkter produseres, brukes og deretter kastes. Dette kan bidra til å redusere mengden e-avfall og bevare verdifulle ressurser. I tillegg kan det grønne skiftet i IT-sektoren inkludere en overgang til fornybar energi, samt utvikling og implementering av energieffektive teknologier. Vi vet at de største aktørene på markedet har aktive prosjekter gående for å bli grønnere, og jo flere forbrukere vi får med på den sirkulære holdningen, jo mer bærekraftig kan vi gjøre bransjen vår. 

Vi tror samarbeid er veien å gå

For å realisere potensialet til IT-sektoren i det grønne skiftet, er det viktig med samarbeid mellom næringsliv, myndigheter og forskningsinstitusjoner.  

IT-selskaper må fortsette å utvikle innovative løsninger som ikke bare reduserer deres egen miljøpåvirkning, men også hjelper andre sektorer med å bli mer bærekraftige. Dette krever en helhetlig tilnærming der bærekraft er integrert i alle deler av virksomheten, fra design og produksjon til drift og avfallshåndtering. 

Sektoren vår står foran store utfordringer, men også store muligheter. Vi har mye å vinne på å fortsette arbeidet vi allerede har startet. Ved å ta en lederrolle i bærekraftig utvikling kan vi ikke bare redusere vårt eget fotavtrykk, men også bidra til å skape en mer bærekraftig fremtid for alle. Les om hvordan vi jobber med bærekraft her.