Vær svært kritisk til å koble deg til usikrede og åpne trådløse nettverk
Et åpent, ukjent trådløsnett kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. At nettverket er åpent, betyr at det i prinsippet er en åpen kanal der alt som strømmer gjennom kan sendes til alle andre som koblet til samme nettverk. I verste fall kan det føre til at du hackes og sensitiv informasjon om deg eller bedriften din kommer på avveie. Det er ikke alltid like lett å se om «Hotel Costa Del Sol WIFI» faktisk er et nettverk satt opp av hotellet, eller om det er en hacker som venter på lettlurte turister som har måttet klare seg uten nett helt siden de var på flyplassen. Det er uansett en god vane ved bruk av bedriftens PC utenfor kontoret, å være ekstra varsom og ikke koble deg ukritisk til hvilket som helst trådløst nettverk med den. Sikkerhetsnivået på tilfeldige nettverk kan være mye lavere enn det du er vant til.

Bærbart utstyr
En annen faktor som spiller inn når man er på reisefot, er økt risiko for å miste eller bli frastjålet digitalt utstyr. Om uvedkommende får tak enhetene, er det viktig at du har tatt noen forhåndsregler. Gjør dette allerede før du reiser hjemmefra, så er dine enheter litt sikrere!

  • Aktiver skjermlås slik at uvedkommende ikke får umiddelbar tilgang til data på enheten.
  • Sørg for at enheter er krypterte. Dette gjør det vanskeligere for uvedkommende å lese/bruke dine data dersom de først skulle få tak i dem.
  • Ta backup. Sørg for at alle dine data ligger også på andre enheter.

Når det gjelder mobiltelefoner, har disse en rekke ulike funksjoner som kan brukes «når uhellet først har skjedd». Husk bare at disse ofte må aktiveres før uhellet faktisk skjer.

  • Aktiver og sørg for at det er et sporingsprogram på telefonen din slik at du kan finne den igjen dersom den blir borte. Slik som «Find my Iphone» for Apple og «Android Device Manager» for Android.
  • Sørg for at mobiltelefonen lar seg fjernslette. Dette gjøres via de samme løsningene som nevnt i punktet over.

Sjekk om du har aktivert tjenesten slik:

  • iPhone: Innstillinger > aktiver «Finn iPhone»
  • Android: Innstillinger > aktiver «Finn denne enheten fra en ekstern posisjon» og «tillat ekstern låsing og tømming»