Fagord og fagterminologier er veldig artig hvis du er på «innsiden» i den bransjen som snakker til deg. Derimot, hvis du har snublet over vår nettside for første gang i jakten på en IT-leverandør, da kan det være krevende å forstå hva vi mener når vi skriver «Bli med opp i skyen».

Derfor har vi satt sammen en liten liste over fagordene som er kjekke å lære seg hvis du skal hilse på den fremtidige IT-avdelingen din, kjøpe inn produkter eller kanskje bare er nysgjerrig på bransjen vår.

La oss hilse på fagordene sammen, vi starter med de vanskeligste (syns jeg):

NaaS: NaaS står for «Network as a Service». «Network» oversatt er jo nettverk. Nettverk har mange navn her til lands, og det mest kjente uttrykket er nok Wifi i en vanlig husstand.

Alt som det står «as a Service» er løsninger vi kan levere «som en tjeneste». I stedet for at du kjøper en ny PC, betaler du en fast sum i mnd og leier en av oss (DaaS). Det samme prinsippet gjelder for nettverksutstyr (NaaS). Det kan skaleres opp og ned ved få tastetrykk. Tjenestene er enkle å håndtere og vil sikre deg en veldig forutsigbar faktura fra oss hver måned. Tjenestene passer perfekt til deg som vokser og deg som trenger fleksibilitet fra måned til måned.
Braathe

DaaS: DaaS betyr Device as a Service. «Device» eller enhet som vi også kaller det, er rett og slett utstyr vi leverer. Kort fortalt vil det si at vi  leverer PC-er til din bedrift som en tjeneste, hvor man betaler en fast månedspris per bruker, uten bindingstid. Vi tilbyr flere ulike PC-er, stasjonære og bærbare, og kan også levere dockingstasjoner og skjermer. Når du ikke lenger har behov for utstyret, leveres det tilbake, og vi sørger selvfølgelig for trygg og sikker sletting av alle data.

SaaS: SaaS er forkortelsen for «Software as a Service». «Software» betyr programvare. SaaS-tjenester er veldig allsidige, fordi det finnes utallige programvarer der ute. De vi leverer er blant annet Web-TV, KursAdmin, PDS bookingsystem, Managed Web (nettside) og Digital Avstemning.

Software: Direkte oversatt er det, som sagt, programvare. Når vi snakker om software er det ofte ikke-fysiske ting som tilhører den digitale verden. Om det er en programvare du får tilgang til gjennom nettleser eller om det er noe du laster ned på datamaskinen er det samme.

Hardware: Som også kalles maskinvare er fysiske ting du benytter i din IT-hverdag. Altså, PC-en din eller laptopen.

Skyen: Den berømte skyen er ikke en fysisk sky, selv om bestemor tror det. Vi klandrer henne ikke. Mange har også en tendens til å peke oppover når de snakker om skyen. Så mange har nok en følelse av at filene svever rundt over hodene våre. Heldigvis, er det ikke slik. Skyen er bare det flotte ordet som gjør at du husker det. Serveren er den fysiske tingen som lagrer dataene dine når de ligger i «skyen». Hva er en server? Sjekk under.

Server: En server er en fysisk boks. Ofte grå eller svart og med lys som blinker her og der. Serveren lagrer dataer. Det er i hvert fall hovedjobben. For vanlige folk er det sjeldent at man har sin egen server i huset, men i bedrifter kan det ofte være en liten server-klynge eller datasentre i kjelleren. I vårt datasenter på Nærum gård, har vi flere tusen servere i produksjon.

Offentlig nettsky: En offentlig sky betyr ikke at dataene dine er offentlige. Det betyr bare at de er lagret på et sted hvor mange andre har sine data lagret også. Privatpersoner deler ofte server med andre, men alle dataene er lagret trygt for seg selv. En offentlig nettsky er perfekt for en vanlig person i gata, men også for bedrifter som trenger rask oppskalering eller nedskalering. Vi bruker Microsoft Azure som offentlig nettsky når vi leverer til kunder. Microsoft som aktør er både seriøs og dyktig på dette. I tillegg har de servere i Norge – for mange er dette viktig når de skal velge skylagring.

Privat nettsky: I både offentlig og privat nettsky er dataene dine lagret trygt. Hovedforskjellen er serveren. Ved privat nettsky er dataene dine lagret på din egen server. I vår sammenheng betyr det at du får dine egne servere hos oss. Privat nettsky er perfekt for deg som er svært opptatt av sikkerhet, oppetid og personvern.

Hybrid- eller multicloud-miljø: Hvis man ønsker fordelene fra både offentlig nettsky og privat nettsky kan vi enkelt sette opp et multicloud-system til deg. Multicloud er altså en kombinasjon av tjenester og programvare. Vi setter da opp en infrastruktur som er enklere å forstå og håndtere. Et slikt system får ofte svært forutsigbare kostnader.

Skytjenester: Skytjenester er egentlig alle tjenester som  kan levere datalagring til deg. Alle overnevnte går innunder dette begrepet.

Infrastruktur: Infrastruktur betyr så mangt i ulike sammenhenger, og i vår betyr det rett og slett oppsettet av tjenestene dine. Infrastrukturen skal fortelle deg hva du har av IT-verktøy tilgjengelig, hvor de ligger og hvordan de jobber.

Digital Arbeidsplass: Digital arbeidsplass er et uttrykk vi bruker når vi snakker om verktøy som gjør arbeidsplassen din tilgjengelig fra hvor som helst. På tjenestesiden vår Digital Arbeidsplass finner du derfor flere ulike løsninger for hvordan du kan jobbe best mulig fra hvor som helst. Dette med tilgang på filene dine samtidig som du ivaretar sikkerheten.

Digital sikkerhet: Dette er et utrykk du sikkert har hørt mye. Digital sikkerhet er å holde informasjonen du har skrevet, laget eller delt på digitale flater trygg. Filene dine, som du ikke vil at alle skal se, holder seg trygg hvis du følger våre råd for datalagring. Å lagre data på nettet gjennom seriøse leverandører er som oftest trygt, men det finnes mange med onde hensikter som ønsker å få tak i informasjon. Derfor er det ekstra viktig å følge rådene om f.eks. passord og tofaktorautentisering.

Datasikring: Å sikre dataene dine gjør du gjennom å velge deg ut nettskyer og servere som er tilpasset dine behov for sikkerhet. Les gjerne om privat og offentlig nettsky.

Cyberangrep og trusler: Cyber er ordet som brukes for å beskrive noe som tilhører den digitale verden. Cyberangrep er digitale angrep på ting som nettsiden din eller det interne programmet ditt. Da er det mennesker med onde hensikter som ønsker å få tak i informasjonen din eller stenge deg ned over en tidsperiode. Målet er som reglen økonomisk rettet. Enten å få deg til å betale eller få deg til å tape penger.

IT-løsninger: IT står for «information technology», men det sier vi sjeldent. Vi mener at IT og IT-løsninger innebærer alt fra programvare til fysisk utstyr som du benytter i jobben din. Et ganske åpent begrep med andre ord.

Software Asset Management: Dette er navnet på en av våre tjenester. Direkte oversatt er navnet programvareforvaltning, men vi syns mye høres kulere ut på engelsk 🙂 Denne tjenesten går ut på at vi håndterer, administrerer og optimaliserer alle de programvarene du trenger. Vi hjelper deg med alt fra avtale og sikkerhetshensyn til brukeradopsjon.

Digital Signage: Her har vi også brukt engelsk. Digital vet vi hva betyr, og signage kan oversettes til skilting på norsk. Tjenesten vår er altså digital skilting i både stor og liten skala. Så hvis du ønsker deg en vegg fylt med skjermer som kan vise frem det du vil – da kan vi hjelpe deg!

Vi håper denne artikkelen er kjekk å ha i møte med oss og hele IT-universet. Velkommen skal du være!