Svindel i høytiden

Phishing, som bare er det fancy ordet for E-postsvindel eller SMS-svindel, er en klassiker i en travel juletid. For mange av oss blir det litt netthandel, noen julekalendre og mye annet som skjer hvor vi gir fra oss både e-postadresse og annet for å få det som vi vil. Dessverre, kan det hvis man ikke er obs nok oppstå virkelig kjipe svindelforsøk og faktiske tap av verdifull informasjon eller penger. Høytider sies å være tiden vi bulker bilene våre mest, og det samme kan sies om vellykka svindelforsøk.

Denne typen svindel er slu og grådig. Målet er som regel å cashe ut litt av pengene du skal bruke på juleribba og gjerne smake litt på den halv skatt-lønna du akkurat har fått inn. Heldigvis, med litt trening kan man forhindre å falle i fella til svindlerne.

Vi har skrevet om phishing før vi! Har du lest det? Da tok vi en titt i vår egen mail for å se hvilke svindelforsøk som befant seg der.

Unngå svindel med julens viktigste huskeregel

Vi kan ramse i vei, men det viktigste er en enkel huskeregel: Dobbeltsjekk (og gjerne trippelsjekk) ALLTID før du gir fra deg informasjonen din.

Dette gjelder på SMS, det gjelder på mail og generelt flater hvor vanlige og noen uvanlige aktører kan ta kontakt. Noen forsøk kan være enkle å oppdage, mens noen kan være så godt maskert at man tar det for gitt at det stemmer.

Vårt beste eksempel er når svindlerne bruker Posten/Bring som avsender. Ofte ved travle høytider, når sjansen er høy for at du venter eller sender pakker, da dukker det ofte en mail eller SMS opp.

Den kan lyde som følger:

«Hei. Pakken din er på vei. Vi mangler bare noe informasjon om deg. Vennligst fyll ut følgende info på linken under for å få pakken i tide til korrekt utleveringssted. Hilsen Posten.

Fyll inn her: https://posteen.no/fyllinninfoher»

Høres ganske greit ut, sant? Sjekk en gang til!

Det er sjelden aktører ber om informasjon om deg. Da vil du få mer offisielle kontaktpunkter eller ende opp med å oppdage det selv (etter vår erfaring). Derfor: dobbeltsjekk og trippelsjekk at det kan være reelt at de trenger informasjon fra deg. En huskeregel kan være at det er sjeldent!

Vi ønsker deg en meget god og svindelfri-jul!