Tofaktoreren er på, eller?

Vi gir sjelden tips om solkrem eller fornying av pass. Selv om vi kan litt om det også. Nei, vi jobber med IT og da trenger vi å sende med deg noen tips før sommeren trer i kraft. Om nettopp IT. Og litt sikkerhet. Og vi begynner med grunnleggende saker som du sikkert har hørt mye mas om den siste tiden. Tofaktor-autentisering.

Tofaktor-sikkerhet er noe alle tilbyr. Alt fra jobbmailen din til Facebook-profilen din. Så ikke nøl med å aktivere den! Vi ønsker å skape lengst mulig vei for eventuelle råtasser som forsøker seg på hacking og andre lumske aktiviteter i sommer. Det er veldig enkelt og gjøres stort sett inne på innstillinger. På noen plattformer er det vanlig at de ber deg om å aktivere tofaktor så snart du oppretter en profil. Men på plattformer hvor du har eksistert en stund, som din private mail, fjesboka eller kanskje den bildedisken du bruker, må du nok aktivere det selv.

Har du et bevisst forhold til hvordan du lager passord og hvor ofte du skifter passord? Lær mer om det her: Passordhygiene

Ikke klikk på alt

Når det er høytid for reiseaktiviteter er det ekstra mange mailer og SMS-er som florerer. Ofte med kjente reiseselskaper sine navn. Derfor vil vi si: Ikke klikk deg inn på alt. Se til at det er logisk at du skal motta informasjon fra dem som sender til deg. Hvis du ikke har bestilt en reise med Apollo i år, da er det kun markedsføring de skal sende deg. Sender de deg annet enn det er det viktig at du sjekker noen ekstra ganger før du klikker deg videre inn på lenker i eposten eller SMS-en.

Vi har satt sammen noen tips for hvordan du kan unngå å klikke feil og bli et offer for svindel:

  • Alltid dobbeltsjekke at mailadresse, avsenders navn og emnefeltet er fylt med naturlig informasjon, uten skrivefeil og med svært stor likhet til andre lignende mailer du har fått fra denne avsenderen.
  • Ved “klikk på link” dobbeltsjekker man hva som står i selve linken før man klikker seg videre. Hold musa over linken så får du opp link-adressen. Er den en ekte nettside med et domene som er naturlig med tanke på avsender? Hvis ikke, så lar du være å klikke.
  • Skeptisk? Sjekk gjerne avsender sin offisielle nettside om svindelforsøk er i omløp. Se eksempel på Posten.no.

What happens in Vegas, stays in Vegas?

Det var kanskje tilfellet for 10 år siden. Men med dagens mobiltelefoner er dette ikke tilfellet. Det du legger ut på nettet har en tendens til å bli på nettet. Derfor anbefaler vi å publisere både video, bilder og tekster med omhu. Om det gjelder deg, barna dine, familien, ferien og egentlig det aller meste.

Det er heller ingen hemmelighet at å legge bort mobilen fører til ting som mindre stress, mer kos, mer tilstedeværelse, bedre hukommelse og gode minner. Så kanskje ikke alt trenger å dokumenteres i år?

Ha en riktig bekymringsfri sommer

Og med det så vil i ønske deg en fantastisk sommer! Vi håper du unngår å miste Facebooken din, bli solbrent eller miste flyet. La oss alle drømme om en sikker sommer sammen!