Hva skjer med Windows 10?
Microsoft lanserte Windows 10 i 2015, og det har siden vært blant de mest brukte operativsystemene i både privat og profesjonell sammenheng. I årene etter lanseringen ble det tydelig signalisert at dette ville være «siste versjon av Windows» – og at den bare ville videreutvikles gjennom oppdateringer.
Men i 2021 kom Windows 11. Og nå er det klart: Windows 10 får ingen flere gratis sikkerhetsoppdateringer fra og med 14. oktober 2025 uten visse forbehold*.
For å fortsatt få gratis oppdateringer må du ta i bruk funksjonen Windows sikkerhetskopiering. Den synkroniserer innstillinger og filer til skyen via OneDrive og knytter PC-en tettere til Microsoft-kontoen din. Da kan du få gratis oppdateringer i ett år til. Hvis du ikke ønsker å koble til Windows sikkerhetskopiering, kan du også betale en sum for å unngå å miste sikkerhetsoppdateringer.
Hvis du ikke foretar deg noe betyr det ikke at alt slutter å fungere, men det betyr at PC-er som fortsatt kjører Windows 10 etter den datoen ikke lenger er beskyttet mot sikkerhetshull og nye trusler.
Kan man fortsatt bruke Windows 10?
Ja, teknisk sett. Men det anbefales ikke.
Akkurat som å kjøre bil uten bilbelte, kan det gå fint en stund – men hvis noe skjer, er konsekvensene større. En PC uten oppdateringer er et lett mål for cyberangrep. Når sikkerhetshull oppdages (og det gjør de), vil Microsoft ikke lenger tette dem.
I praksis betyr det at PC-en kan bli:
-
Sårbar for virus, løsepengevirus og phishing
-
En inngangsport for angripere til resten av nettverket på jobben
-
En svakhet i bedriftens IT-sikkerhet og beredskap
Hva med betalt utvidet støtte?
Microsoft tilbyr såkalt Extended Security Updates (ESU) mot betaling. Dette innebærer at man fortsatt kan få sikkerhetsoppdateringer for Windows 10 – i én, to eller tre år etter 2025.
Men det er verdt å merke seg:
-
Dette er en midlertidig løsning, ikke en langsiktig strategi
-
Det er en kostnad per enhet per år
-
Det lønner seg sjelden over tid, sammenlignet med å oppgradere eller erstatte maskinene
Denne løsningen er i hovedsak beregnet på store virksomheter med svært spesialisert programvare som ikke lar seg flytte til Windows 11 med det første. For de fleste små og mellomstore bedrifter er det smartere å bruke tiden frem mot oktober i år på å legge en overgangsplan.
Hva bør din bedrift gjøre nå?
For mange IT-ansvarlige – eller deg som bare fikk IT-ansvaret – er dette et klassisk tilfelle av “viktig, men ikke noe hast-hast”.
Om du utsetter det for lenge, blir det fort både viktig og veldig hastende. Vår anbefaling er å bruke tiden godt og ta det i tre steg:
1. Få oversikt
Start med å kartlegge hvilke PC-er som fortsatt kjører Windows 10.
Hvem bruker dem? Hvor gamle er de? Og: Har de støtte for Windows 11?
Microsoft har en maskinvarebegrensning for Windows 11, og ikke alle maskiner kan oppgraderes. Det er helt vanlig. Da må man vurdere å erstatte dem.
2. Lag en plan
Basert på oversikten kan du begynne å prioritere:
-
Hvilke maskiner bør byttes ut?
-
Hvilke kan oppgraderes?
-
Hvor mye budsjett trengs, og når?
Ved å fordele utskiftning og oppgraderinger utover høsten – unngår du store engangskostnader og panikk i siste liten.
3. Snakk med en IT-leverandør
Du trenger ikke stå i dette alene. Vi hjelper deg gjerne med å:
-
Kartlegge og vurdere hva som trengs
-
Sette opp Windows 11 på nye eller eksisterende maskiner
-
Rulle ut ny programvare uten at det går utover hverdagen og arbeidsoppgavene
-
Finne gode maskiner tilpasset ditt behov gjennom våre partnere
- Trene opp folka dine i det nye operativsystemet
Ikke vent til fristen
Det er fortsatt god tid igjen – men den tiden bør brukes fornuftig. De fleste bedrifter har allerede mange baller i luften, og en overgang til Windows 11 krever både planlegging og kapasitet.
Å ta grep nå, i god tid før fristen, betyr:
-
Lavere kostnader over tid
-
Mindre stress og bedre planlegging
-
Høyere sikkerhet for alle ansatte
Vi hjelper deg gjerne. Er du usikker på hvor du skal starte, eller hva som faktisk må gjøres? Ta kontakt med oss, så legger vi en plan sammen😄