Sikkerhet på toppen av agendaen

Spådom: Digital sikkerhet og sikkerhetstiltak vil bli svært aktuelt fremover.

Data og håndtering av data blir bare viktigere og viktigere på alle plan i vårt digitaliserte samfunn. En rekke angrep og forsøk på å utnytte sikkerhetshull viste gjennom fjoråret hvor vesentlig det er å ha gode beredskapsplaner, å være bevisste rundt datasikkerhet og å alltid være på vakt. Mange løftet sine digitale forsvarsverk i fjoråret, men vi tror 2022 blir året der dette virkelig vil settes på toppen av agendaen.

Vi tror og håper at norske virksomheter har tatt en skikkelig gjennomgang av sine beredskapsplaner og kjørt penetreringstester for å avdekke sikkerhetshull eller andre svakheter. Vi anbefaler å gjøre sikkerheten 2022 verdig. Har din virksomhet tatt en gjennomgang av beredskapsplaner?

Vi har også snakket om andre tiltak virksomheter bør gjøre. Vår sikkerhetsekspert Freddy delte sine tips med oss: Slik sikrer du deg mot digitale angrep. 

Flere vil bekymre seg for digitale hendelser

Spådom: Flere vil bekymre seg for hacking og digitale angrep. Både på privaten, på arbeidsplassen og nasjonalt.

Ipsos bekrefter deler av spådommen vår.

Ifølge Ipsos (via Global Advisor) sier 4 av 10 at det er sannsynlig at hackere fra en utenlandsk regjering vil forårsake en global IT-lammelse.

Så hvordan kan du forebygge både bekymringen og reelle forsøk? Et sted å begynne for virksomheter er å ha et godt opplegg for opplæring. Opplæring eller brukeradopsjon er et godt preventivt tiltak. Med ansatte som er trygge på både programmer og rutiner har du plutselig mange sikkerhetsambassadører innad i virksomheten din. Dette kan også være et godt tiltak i beredskapsplanen din!

Vi har også samlet noen tips til deg som privatperson på hvordan bli tryggere digitalt. Her fra en av våre sikkerhetseksperter.

Offentlige og private nettskyer lever videre

Spådom: Multicloud-konseptet vil bestå og tas enda mer i bruk.

Multicloud er en fantastisk løsning for å sikre dataene sine. Vi er en aktiv bruker av denne løsningen, og anbefaler den varmt til de som spør. Hovedgrunnen er at man i en multicloud-arkitektur kan sikre dataene sine og skape bedre samhandling mellom tjenestene man benytter seg av. I sammenheng med hybridkontor og ansatte spredt rundt omkring gjør multicloud jobben enklere.

Vi gleder oss til å se utviklingen av dette konseptet. Spesielt også når det private 5G-nettet virkelig får medfart i Norge. Kanskje, det vil påvirke oss enda mer?

Vil du lære mer om multicloud? Vi har samlet informasjon du trenger her. 

Fantastiske muligheter med nytt 5G-nett

Spådom: 5G-nettet vil for alvor tas i bruk i Norge og åpne flere dører på tvers av kommune- og fylkesgrenser.

I 2021 ble det private 5G-nettet rullet ut i byene, men det har tatt sin tid å nå noe lenger enn det. Har du sett symbolet når du har besøkt byer som Oslo eller Bergen? Vi gleder oss til å se et 5G symbol uansett hvor vi drar, og håper utviklingen vil bety bedre tilgang på hverandre, mer fleksible løsninger og et bedre samhandlingsnettverk med teknologien vi har i dag. Spesielt nå som hjemmekontor gjør at vi beveger oss mer mellom lokasjoner.

5G-nettet er på mange måter bedre rustet til å håndtere punktet ovenfor, nemlig mulitcloud-konseptet. Offentlige og private skyer som så og si alle virksomheter i Norge nå benytter seg av. Samtidig, vil 5G bedre både hastighet og tilgjengelighet i Norge uansett hvor du befinner deg. For bedrifter må vi vente litt før 5G blir tilgjengelig for fullt, men vi ser at det rører seg løsninger for leie av det private 5G-nettet.

Covid har satt sine spor

Spådom: Hybridkontoret er et faktum

På tross av noens ønske om å være 100% tilbake på sitt offisielle kontor, så er det ikke mulig å bli kvitt hjemmekontoret. Vi tror hybridkontor vil bli årets løsning mens vi manøvrerer oss gjennom ulik grad av smitte i samfunnet. Det trenger ikke bety at det ikke funker optimalt!

Vi mener at med riktig utstyr så er hybridkontor en fantastisk løsning. Vår sterkeste anbefaling er derfor å investere i godt grunnleggende utstyr.

Et godt kamera og en god løsning for lyden på øret og lyden til mottaker i møtene er essensielt. Hvis man slenger på bra internett i tillegg er man allerede kommet langt. Det vil gjøre hele opplevelsen hyggeligere. Har dere rustet opp utstyret på jobben og hjemmekontoret? Vi anbefaler å gjøre det raskt.

Kilde: Ipsos (Global Advisor, 2022), https://bit.ly/32C3frX