Påsken er en magnet for svindelforsøk

Påsken er en tid der mange av oss er mer avslappet og mindre årvåkne enn ellers i året. Vi er opptatte med å planlegge ferie, lage påskefrokoster, og kanskje til og med reise på utenlandsferie. Denne avslappede holdningen gjør oss dessverre til et enda lettere bytte for svindlere som er klare til å utnytte enhver mulighet. En av de vanligste formene for påskesvindel er e-postsvindel. I påsken sender svindlere ut tusenvis av e-poster som ser ut til å komme fra kjente selskaper, banker eller til og med offentlige institusjoner.

Disse e-postene kan be om alt fra personlig informasjon som passord eller kredittkortnummer til informasjon om virksomheten din, sjefen din eller falske fakturaer som står ubetalte. Målet deres er å skape både stress og frykt hos deg, slik at du vil “løse” oppgaven så fort som mulig. Du er kanskje en sånn type som gjør mye for å unngå at påskekosen blir ødelagt? Selv om vi har fri fra jobben, så har vi en tendens til å sjekke innboksen, og da kan en e-post føles enda mer hastig å svare ut. Da er sjansen stor for at du går rett på!

En fin huskeregel er: Seriøse organisasjoner vil aldri be om sensitive opplysninger via e-post eller SMS. Hvis du får en e-post eller SMS som du ønsker å reagere på eller svare ut, så anbefaler vi å ringe eller ta kontakt på en annen måte enn de tok kontakt med deg, for å være sikker.

Tips for å beskytte deg mot påskesvindel

  • Vær skeptisk til ukjente e-poster: Før du klikker på lenker eller svarer på e-poster fra ukjente avsendere, ta deg litt tid til å vurdere om det virkelig er legitimt. Ser e-posten mistenkelig ut? Kom den litt ut av det blå? Sjekk avsenderadressen nøye, og vær spesielt oppmerksom på skrivefeil eller grammatiske feil.
  • Bruk sterke passord: Sørg for at passordene dine er sterke og unike for hver konto. Unngå å bruke enkle kombinasjoner som fødselsdatoer eller kjente ord. Vi anbefaler minimum 14 tegn til hvor du kombinerer både store og små bokstaver, tall og spesialtegn til hver konto.
  • Hold programvaren oppdatert: Sørg for at operativsystemet og all programvare på enhetene dine er oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene. Svindlere utnytter ofte kjente sårbarheter i eldre versjoner av programvare for å installere skadelig programvare på enhetene dine. Er du innlogget på barnas enheter? Sørg for at de også er oppdaterte. Bedre å være føre var!
  • Vær forsiktig med offentlig wifi: Unngå å utføre sensitive handlinger, som å logge inn på bankkontoer eller handle online, når du er tilkoblet offentlige wifi-nettverk. Disse nettverkene er ofte usikrede og kan gjøre det enkelt for svindlere å fange opp sensitiv informasjon. Generelt anbefaler vi å bruke egen wifi eller mobildata hver gang du skal på nettet på reise. 
  • Verifiser før du handler: Hvis du blir tilbudt et godt tilbud eller et får opp reklame fra ukjente nettsteder under påskehandelen, ta deg tid til å verifisere nettstedets autentisitet før du legger inn personlig informasjon eller betaler. Sjekk etter vurderinger fra andre kunder og se etter sikkerhetssertifikater på nettstedet. Google gjerne nettstedets navn og skriv “erfaringer” bak. Da vil du ofte raskt avdekke mer om det aktuelle nettstedet. 

Vær oppmerksom eller ta helt fri
Påsken er en tid for å slappe av og nyte tid med familie og venner, men det er også en tid hvor svindlere er ekstra aktive og klare for å ta deg. Ved å være oppmerksom og følge noen enkle sikkerhetstips, kan du beskytte deg selv og dine kjære mot å bli et offer for påskesvindel. Ved å være proaktiv og ta forholdsregler, kan du sikre at påsken din blir fylt med hygge. 

Ta deg tid til å være skeptisk og oppmerksom. Eller så kan du logge av og ta helt fri! Det senker også sjansen for å bli et offer. Mobilfrie timer og dager er alltid sunt! Så kan du sjekke mailen igjen når hjernen er tilbake til jobbmodus. 

Vi ønsker deg og de du har rundt deg en fantastisk påske!