Velkommen høsten, velkommen sikkerheten

Oktober er den nasjonale sikkerhetsmåneden, og det gir oss en ypperlig mulighet til å fokusere ekstra mye på digitale sikkerhet. I denne artikkelen skal vi se på de tre viktigste aspektene av digital sikkerhet som du bør vurdere denne måneden for å beskytte deg selv og din digitale data.

1. Sikre passord og to-faktor autentisering (2FA)

Et av de mest grunnleggende, men likevel avgjørende, aspektene av digital sikkerhet er passord. Sterke passord er nøkkelen til å beskytte dine kontoer. Denne måneden syns vi du skal vurdere styrken på passordene dine. Vi anbefaler å bytte ut enkle passord med lange, komplekse kombinasjoner av bokstaver, tall og spesialtegn. Jada, vi vet at det høres stress ut. Men vi lover deg at det er verdt det! Unngå samtidig å bruke det samme passordet på flere nettsteder, da øker risikoen for at du blir angrepet hvis ett av nettstedene blir hacket og dataen deres kommer på avveie.

I tillegg til gode og sterke passord, bør du aktivere to-faktor autentisering (2FA) hvor enn det er mulig. To-faktor gir et ekstra sikkerhetslag ved å kreve at du gir enda en form for autentisering i tillegg til passordet ditt. Dette gjør det mye vanskeligere for ukjente personer å få tilgang til dine data.

2. Sikkerhetsoppdateringer og programvareoppdateringer

Sårbarheter i programvare og operativsystemer er en kilde til mange digitale trusler. Hackere utnytter disse sårbarhetene for å få tilgang til både datamaskiner og enheter. For å forhindre dette er det viktig å holde programvaren oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene. I oktober, ta deg tid til å gå gjennom enhetene dine og sjekk om det er tilgjengelige oppdateringer. Gjerne sett opp automatisk oppdatering i samme slengen!

Husk også at det ikke bare er operativsystemet som må oppdateres. Apper, nettlesere og annen programvare må også holdes oppdatert for å redusere risikoen for sikkerhetsproblemer. Automatiser oppdateringsprosessen hvor enn det er mulig for å sikre at du alltid er beskyttet.

3. Databackup og beredskapsplan

Så til din viktigste oppgave: å forberede deg på det verste. Datalekkasjer, datavirus, og til og med maskinvarefeil kan føre til tap av viktige data. For å beskytte deg selv mot slike hendelser, må du sørge for å ha en god databackupløsning på plass.

Denne måneden er en flott timing å vurdere rutinene dine. Sjekk om du har kopiert viktige filer og dokumenter til en ekstern harddisk, skybasert lagring eller en annen løsning du trives med. Du bør også vurdere å teste gjenopprettingsprosessen for å sikre at du kan få tilgang til dataene dine hvis noe går galt. Å være forberedt på katastrofer er en viktig del av sikkerhetsarbeidet.

Vi mener at disse tre delene av digital sikkerhet bør få skinne denne måneden. Ved å styrke dine passord, holde programvaren oppdatert og sikre dine viktige data gjennom sikkerhetskopiering, kan du bidra til å beskytte deg selv mot digitale trusler og digitale angrep.

Ta tak i disse utfordringene i oktober og gjør det til en vane å praktisere god digital sikkerhet året rundt! Vi heier på deg 🙂