Vi er så gira på ferie nå, men først må vi vise deg noe viktig. Viktig med stor V faktisk. For selv om sommeren er fylt av klissete solkrem, barneansikt full av is og deilige sommernetter er også sommeren en gylden mulighet for hackere til å ta for seg ting som ikke er deres. Dette kan være usikra datautstyr, brannmurer som av en eller annen grunn er avskrudd eller informasjon som flyter litt her og der på nettet uten sikra passord og innlogging. Alt dette kan føre til store, kjipe og dyre tap av din verdifulle informasjon. Det vil vi at du skal unngå i sommer. Derfor har vi tatt oss noen journalistiske friheter og satt sammen “Digitale vettregler”. En enkel 10-punkts liste som du løper raskt igjennom før klokka bikker ferie.

Lista er naturlig nok sterkt inspirert av fantastiske DNT’s fjellvettreglene, og hvorfor ikke ta noe kjent og konvertere det til vårt IT språk når vi kan?

Sommerens digitale vettregler:
  1. Planlegg hvor det digitale utstyret ditt skal ligge. Mobil, iPad og PC bør ligge sikret uansett hvor du tar det med deg. I tilfelle uhellet kan skje: ta i bruk apper og programmer som Finn min Iphone. Skal du langt? Fortell en nøkkelperson hvor ting ligger bare sånn i tilfelle.
  2. Tilpass utstyret og programvaren etter evne og forhold. Dette håper vi du har gjort lenge før du leser denne listen, men uansett anbefaler vi å få en kompetent IT-medarbeider til å bistå deg i alt fra oppsett til ferieavvikling, også på utstyret ditt.
  3. Ta hensyn til vær-og fuktvarsel. Fukt er digitalt utstyr sin verste fiende. Ikke la PCen ligge fritt i teltet, ei heller dra den opp på toppen av Trolltunga eller på strendene i Lofoten hvis været er så som så. Fukt kan ingen IT-fyr kjempe mot. Så hvis du vil leke med naturen på denne måten anbefaler vi å ha ALT av verdifull informasjon i en sky. Ikke la noe ligge på selve maskinen. Lykke til!
  4. Vær forberedt med oppdateringer. Vær forberedt med den siste programvareoppdateringen på pcen din. Det alene vil gjøre pcen tryggere og sikrere mot digitale angrep eller trusler. OBS! Last ned før du drar. Et usikret nett er ikke noe artig å gjøre ting på.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre. Altså, ta med denne listen og sikre at dine medreisende tar i bruk et nettverk som er sikrere enn kaffesjappa sitt. Takk på forhånd!
  6. Ta trygge veivalg, hindre folk med slemme hensikter sine veivalg. Denne liker vi! Veivalg kan være så mangt, men i den digitale verden kan veivalg også være brannmurer. Brannmuren din kan være det ene verktøyet som stopper trusler fra å snike seg inn på din vei. Dobbelsjekk at den er ved like, og be gjerne IT-guruen på arbeidsplassen ta en runde på folks PCer før dere stikker.
  7. Bruk kart og kompass. Eller som vi liker å kalle det: SKYEN. Bruk skyen, vær trygg, fleksibel og sikker. Alt i ett. På den måten vet du alltid hvor du og dine verdier befinner seg. Ikke tatt den i bruk enda? Kjør på nå eller vent til høsten, uansett håper vi du har det i bakhodet. Hvis skyen ikke benyttes, anbefaler vi å sikkerhetskopiere informasjonen din og lagre det på et trygt sted.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu. Du har kommet til punkt 8, det betyr at du kan nå sette i gang alle tiltakene over før ille ting skjer. Vi er stolte av deg! Og forresten, er det lenge siden sist du skiftet passord? Å ha sunne passordvaner er viktig, og vi anbefaler å skifte minst en gang i året og helst mer. Vi heier også veldig på kreativiteten, så unngå gjerne passord som  «pasord», «hei123», «sommerferie2021». Lek deg med passordutformingen!
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig. Spar det stakkars batteriet, hvem vet når du kan få ladet igjen. Og enda en ting: å ha skjermfri er sunt for øyne, skuldre, nakke, rygg og veldig mye mer. Ta deg litt fri fra skjermen i sommer. Det fortjener du!

Også klarer vi ikke dy oss, vårt 10-ende punkt må bli:

  1. Nyt sommeren! Vi håper du får en fortreffelig ferie, og gleder oss til vi sees igjen i august. Vi takker for en spennende vår. God tur!

Vil du opp i skyen ganske raskt? Helst før førstemann starter ferien? Send oss en e-post!