Velkommen til Digital Sikkerhetsmåned

Om kort tid treffer høstmåneden oktober vårt langstrakte land, og for oss er dette en veldig viktig måned i kalenderen. Ikke bare fordi det er Blå Sløyfe-måned eller oktoberfest og Halloween. Vi liker sånt også. Men oktober er spesielt viktig fordi det er Digital Sikkerhetsmåned. Dette er et tema som trenger større markering i de norske hjem og arbeidsplasser, og nettopp derfor er vi så glade for at Digitaliseringsdirektoratet står bak en slik satsing.

Den neste måneden vil vi derfor dele historier, tips og triks både til hjemmet og arbeidsplassen, og kanskje vi tar deg med bak sceneteppet og viser deg hvordan vi jobber med sikkerhet? La oss snikstarte litt allerede nå, skal vi det?

Du kan være både proaktiv og reaktiv i kampen mot digitale angrep. Har du vurdert et godt backup-system? 

Vilkårlige angrep og cyberkrig

Ser du på gullrekka? Hvis du ikke fikk med deg Lindmo forrige fredag så fikk vi bli bedre kjent med nettopp tematikken digital sikkerhet. Kudos til NRK for å sette fokus på det! Gjestene Sofie Nystrøm, som er leder for Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, og ordfører for Østre-Toten kommune, Bror Helgestad, delte hvordan digital sikkerhet og angrep påvirker deres hverdag. Ordføreren var en av de som ble offer for det katastrofale, digitale angrepet på Østre-Toten kommune i januar i år. Han kunne fortelle om konsekvenser som personopplysninger på avveie og store kostnader for å rette opp i alt som gikk galt i etterkant. Nå er kommunen heldigvis på vei tilbake til normalen, men det tok tid.

Sofie Nystrøm som jobber for at Norge skal være rustet mot “den usynlige cyberkrigen” beskriver på Lindmo et aggressivt og stort trusselbilde på internett i dag. Hun nevner at folkene hennes jobber hver dag for å beskytte Norges digitale verdier. Heldigvis, er vi som nasjon fremoverlente og bevisste i denne sammenhengen. Men er vi det som enkeltpersoner, som arbeidsplass eller som ledere?

Vi har en hel e-bok om enkle og verdifulle digitale sikkerhetstiltak. Kanskje, den er noe for deg? Last den ned her. 

For hvem beskytter egentlig dine verdier?

For hvem beskytter egentlig dine verdier? Er det et dataprogram, IT-fyren på jobb eller den litt for enkle kodelåsen på mobilen? 12345-passordet på mailen, kanskje? Som folkeslag er vi en bra gjeng, men vi er nok noe naiv i møte med de digitale truslene som finnes der ute. Ei heller er vi nok klar over hvor ettertraktet du som privatperson eller arbeidsplassen din er for potensielle hackere. Så da er det viktig å stille seg spørsmålet: Hvem beskytter mine verdier?

Derfor trenger vi en måned som oktober! I Digital Sikkerhetsmåned vil vi dele mer om flere temaer innenfor digital sikkerhet, og vi håper du vil lese. Det vil være aktuelt for deg både på jobb, men også til vanene i hjemmet ditt. Sikre verdiene dine sammen med oss i oktober. Vi gleder oss til å sette i gang!

Vil du se Lindmo-episoden med Sofie Nystrøm og Bror Helgestad? Ta en titt her: NRK, Lindmo 24. september