Passord123 – holder det?
Passord123, Balto2024 eller Tina2007 er ikke godt nok! Selv om vi alle har gått i fella og bare skulle lage oss et raskt passord, så betyr det ikke at det er trygt. Tvert i mot! Vi mennesker jakter alltid raske løsninger, og vi vil at det skal gå kvikt. Ofte befinner vi oss i situasjoner hvor vi har glemt et passord og vi må inn på stedet ASAP, så da tyr vi til raske løsninger. Når ting skal skje raskt fører det ofte til dårlige passord som du aldri husker igjen etterpå.
Grunnen til at vi ville lage denne artikkelen er fordi passordet ditt er nøkkelen til ditt IT-univers. Der befinner det seg sensitiv data i alle former. Familiebilder, personopplysninger, helsedata, sparepenger, virksomhetskritisk data og så mye mer. Ditt IT-univers er så mye mer enn Facebook-kontoen din. Derfor må passordet være godt, og bli produsert med omhu.
Slik lager du et godt passord
- Bruk en setning eller en frase som betyr noe for deg, men ikke for andre. Det kan være en morsom setning ungen din liker å si eller noe du alltid husker læreren sa på barneskolen. Denne setningen gjør det enda enklere å huske passordet ditt, og det blir viktig senere.
- Bruk mellom 14-18 karakterer i passordet ditt. Alt over 14 karakterer gjør det svært vanskelig for hackernes tallknusere å finne passordet ditt. Dess flere mulige kombinasjoner, dess lengre tid tar det. Potensielt, så kan ditt vanskelige passord være grunnen til at en hacker dropper å ta akkurat deg. Det er selvfølgelig et tenkt scenario, men hackere vil ha det enkelt de også.
- Varier på tegnene du bruker. Karakterene i passordene dine bør inkludere både små og store bokstaver, tall og spesialtegn for at det skal være så sikkert som mulig.
Hvordan skal du beskytte passordet ditt?
Det finnes mange måter å beskytte passordet ditt på. Det viktigste er å bruke forskjellige passord for hver enkelt nettside og brukerkonto. Sjansen er stor for at hackerne får tak i minst en brukerkonto som du eier i løpet av et liv, enten gjennom noe som kalles brute force-angrep eller det blir lekket fordi leverandøren din er hacket. Det verste som kan skje er at du får en domino-effekt hvor du blir hacket et sted, og på grunn av det enkle eller like passordet ditt, så tar hackerne seg enkelt inn andre steder også.
Derfor: Bruk forskjellig passord for hver enkelt nettside og brukerkonto. Å ha samme passord forskjellige steder øker risikoen for at hackere kan få tilgang til flere av kontoene dine.
Noe vi også fraråder er å la nettlesere få «lagre» eller «huske» passordet ditt. Du vet aldri hvilken sikkerhet hver enkelt nettside eller nettleser har, og dermed er det tryggest å skrive inn for hver gang. Det er naturlig nok tidkrevende, men kanskje vi alle kan trene oss til klisterhjerner? Det hadde gjort jobben enklere.
Hvor skal du ha passordet ditt?
Med mindre du har klisterhjerne, så må du bruke et hjelpemiddel for å lagre passordene dine på en god måte. Å trykke på «glemt passord» hver eneste gang du skal inn igjen på mail eller Facebook er plagsomt. Ei heller er det så trygt, fordi når passordene dine blir byttet vilkårlig er det vanskeligere å holde oversikt.
Vi anbefaler å finne en sikker metode for hvordan holde oversikten over passordene dine. Siden passordene er så private som de er bør de ikke deles med andre eller stå på en post it-lapp på kontoret. De bør aldri ligge i nærheten av datamaskinen din.
Det finnes flere metoder å holde oversikt på: enten kan du skrive passordene dine ned et privat sted, som ikke er digitalt, og oppbevare det sikkert på den måten. Kanskje i en safe eller på et sikkert sted i hjemmet. Eller så kan du bruke en digital manager for passordene dine. Begge to kommer med en viss risiko. Hjemmet ditt kan bli oversvømt eller få skader som gjør at du mister passordene dine, og den digitale manageren din kan bli utsatt for angrep som gjør at passordene dine blir lekket. Det er opp til deg om du vil ha begge eller en av hver.
Vil du ha hjelp til opplæring i passord og sikkerhet?
Vi jobber aktivt med sikkerheten til flere virksomheter, og bistår også på opplæring i passordhygiene, tofaktorautentisering og hvordan sørge for at ansatte er en del av forsvarsverket i møte med de digitale truslene som finnes i dag. Våre sikkerhetskonsulenter er alltid klare for å bidra. Vil du ha hjelp? Kontakt salg@braathe.no.
Vil du lese mer om hvilke ting du kan gjøre for å sikre virksomheten din fra digitale trusler? Bli med inn i vårt sikkerhetshub. Der har vi samlet alt du trenger for å starte på sikkerhetsarbeidet. Les mer: Sikkerhet