Hva motiverer hackere?

Å forstå hva som driver hackere er nøkkelen til å styrke bedriftens forsvar. Vi må tross alt kjenne våre fiender for å kunne jobbe best mulig med sikkerheten selv. Motivasjonen bak cyberangrep kan variere, men ofte er det tre faktorer som spiller en rolle: økonomisk gevinst, jakten på informasjon de kan bruke eller selge, og ren destruktiv lyst.

For mange hackere er økonomisk motivasjon den primære drivkraften. Mange bedrifter, inkludert din, sitter på masse verdifull data, kundeinformasjon og økonomiske ressurser som gjør dere til attraktive mål. I tillegg vil noen hackere ha tak i konkurransefordeler ved å stjele bedriftshemmeligheter eller informasjon om kommende produkter.

Jakten på informasjon er en annen vanlig motivasjon. Hackere kan være interessert i å skaffe seg sensitiv informasjon, som personlige data eller forretningshemmeligheter, for å selge eller utnytte den på ulike måter. Jo mer verdifull informasjonen er, desto større er sjansen for at bedriften din blir et potensielt mål.

Noen ganger er hackerens motivasjon ikke drevet av økonomi, men av ren destruktiv lyst. Dette kan være i form av sabotasje, utpressing eller vandalisme. Nasjonal Sikkerhetsmyndighet tar for seg mye av denne typen angrep og skriver godt om dagens risikobilde i sin rapport fra 2023. Rapporten heter Risiko. Les rapporten her.

I desember skriver vi om sikkerhet hver dag på Linkedin! Vil du lese et tips hver eneste dag? Da anbefaler vi å stikke innom. Sjekk ut LinkedIn-profilen vår her.

Beskytt deg mot potensielle angrep

1. Ta tak i sikkerhetskulturen din: En sterk sikkerhetskultur er avgjørende for å beskytte bedriften mot cyberangrep. Opplæring av ansatte i sikkerhetsrutiner, viktigheten av oppdateringer og å øve på lure triks fra hackere. Folka dine er forsvarsverket ditt. Over 80% av angrep får muligheten til å gjennomføres på grunn av menneskelige feil.

2. Hold programvarene oppdatert, hele tiden: Utviklere lanserer jevnlig oppdateringer for å tette sikkerhetshull. Å holde programvaren, operativsystemer og antivirusprogramvare oppdatert til enhver tid er en effektiv og rimelig måte å redusere sårbarhetene internt på.

3. Sterke passordvaner: Implementer en streng rutine for passord som inkluderer komplekse passord, regelmessig passordbytte og bruk av tofaktorautentisering. Dette blir raskt en vane for folk. Å ha disse tingene på plass reduserer risikoen for uautorisert tilgang selv om passord skulle bli kompromittert.

4. Overvåkning og oppdagelse: Implementer systemer for overvåkning og tidlig oppdagelse av uvanlig aktivitet på utstyret og systemene dine. Dette gjør det mulig å respondere raskt på potensielle trusler før de får mulighet til å forårsake skade.

5. Sikkerhetskopiering og beredskapsplan: Regelmessig sikkerhetskopiering av data er essensielt. Det kan ikke snakkes nok om. I tilfelle et vellykket angrep, gir dette muligheten til å gjenopprette bedriftens informasjon uten å betale løsepenger til de som angriper deg. Beredskapsplanen er der for å hjelpe deg når du står midt oppe i en krise. Det kan være vanskelig å tenke klart i slike situasjoner, derfor anbefaler vi å ha klare lister klare for hvem som gjør hva, hvordan dere skal gjøre det og hvor dere skal håndtere det.

6. Tredjeparts risikovurdering: De fleste har leverandører og kunder i bedriften som de er avhengige av. Hvis bedriften din samarbeider med slike tredjeparter, så bør du sørge for å gjennomføre en grundig risikovurdering av deres sikkerhetsrutiner. Ofte gir tredjeparter den perfekte inngangsporten til deg fordi sikkerhetsrutinene ikke er på plass hos dem.

Vil du lese flere sikkerhetstips? Ta en titt på resten av bloggen vår.

Du kan bli angrepet vilkårlig

I dagens digitale landskap er det ikke lenger et spørsmål om, men når, bedrifter som din vil stå overfor trusler fra hackere. Å erkjenne at du er et potensielt mål er det første skrittet du kan ta mot å beskytte deg. Å ha i bakhodet hva som motiverer hackere og implementere sikkerhetsrutiner som folka dine stiller seg bak, kan redusere risikoen for cyberangrep og sikre fremtiden for dere alle.

Derfor er vår klare anbefaling å ta kontroll over din digitale sikkerhet i dag! Invester i opplæring, oppdateringer og en proaktiv tilnærming til cybertrusler. Det kan gjøre at du ikke blir et potensielt mål lengre.