Vår ekspert tipser deg: Slik sikrer du deg mot digitale angrep
Digital sikkerhet er viktig året rundt, og derfor har vi satt oss ned med en av våre eksperter for å snakke om temaet. Han har satt sammen sine beste tips til både privatpersoner og bedrifter for hvordan sikre seg bedre i den digitale hverdagen vi alle er en del av. Ta en titt!
Vil du lese mer? Klikk deg inn her for mer fra sikkerhetseksperten vår Freddy!
Se opp for årets julesvindel!
Phishing, som bare er det fancy ordet for e-postsvindel eller SMS-svindel, er en klassiker i en travel juletid. For mange av oss blir det litt netthandel, noen julekalendre og mye annet som skjer hvor vi gir fra oss både e-postadresse og annet for å få det som vi vil. Dessverre, kan det hvis man ikke er obs nok oppstå virkelig kjipe svindelforsøk og faktiske tap av verdifull informasjon eller penger. Høytider sies å være tiden vi bulker bilene våre mest, og det samme kan sies om vellykka svindelforsøk.
Denne typen svindel er slu og grådig. Målet er som regel å cashe ut litt av pengene du skal bruke på juleribba og gjerne smake litt på den halv skatt-lønna du akkurat har fått inn. Heldigvis, med litt trening kan man forhindre å falle i fella til svindlerne.
Vil du lese mer om e-postsvindel eller SMS-svindel? Ta en titt her og her.
Hvordan står det til med din passordhygiene?
Ordet “hygiene” hører man sjelden sammen med ordet “passord”, men det begrepet vil vi gjerne introdusere for deg. Passordhygiene handler om bevissthet og enkle rutiner i hverdagen som gjør deg tryggere på nett. Vi viser deg hvordan du og de rundt deg kan ha en sunn og frisk passordhygiene.
Lær deg hvordan skape en sunn og frisk passordhygiene med disse stegene her.
Freddy sine sjekklister
Og så til det viktigste: en konkret sjekkliste til deg før du stikker på ferie. Vi spurte eksperten vår, Freddy, om han ville sette sammen en liten liste til oss med sine sikkerhetsråd og eksperttips for en tid tilbake. Den viste seg å oppsummere flere ting vi har skrevet om gjennom året. Sjekk dem av før ferien!
Slik sikrer du deg som privatperson:
- Last ned en Authenticator-app til mobilen og bruk tofaktor der du kan, sosiale medier, e-post o.l.
- Ha et bevisst forhold til hvordan du lager passord og hvor ofte du skifter passord. Lær mer om det her: Passordhygiene
- Ha i bakhodet at det som legges ut på internett veldig ofte blir der.
- E-post er veien det meste spres, så vær skeptisk til ukjente avsendere. Spør en ekspert heller en gang for ofte, enn motsatt.
- Ha en form for sikkerhetsprogramvare på PC-en, som privatperson får man ofte tilgang til dette for eksempel gjennom internettleverandør eller i nettbank.
Slik sikrer du deg som bedrift:
- Bruk tofaktorautentisering for å beskytte brukerkontoer, spesielt de administrative rettigheter.
- Hold oversikt, det du ikke vet om kan du ikke gjøre noe med.
- Beskytt systemene mot skadelig kode, ha sikkerhetsprogramvare på klienter og servere.
- Oppdater systemer regelmessig, alvorlige sårbarheter er det som nevnt veldig mye av om dagen.
- Sett opp systemene etter produsentens anbefalinger, med en tanke også på sikkerhet i tillegg til å få det til å virke.
- E-post er ofte utgangspunktet for angrep, ha filtrering på trafikken og lær opp de ansatte i å oppdage falske e-poster.
- Legg en plan for hva du gjør om noe skjer.
Kan du sjekke av alt? Hvis ikke, har du enda litt tid. Lykke til!