Hvorfor skal du fokusere litt på sikkerhet i ferien?
Vi er ikke her for å snakke mengden solkrem du trenger. Det skal andre eksperter få ta seg av. Vi skal heller snakke om digital sikkerhet. For nå er det +/- 20 dager igjen til juli. Da logger mange av og drømmer seg bort på stranda, i fjellet eller på et badeland “nær deg”.

Det betyr også mer tid til å henge på telefonen. Scrolle litt her og der. Plutselig har du klikket på noe som du ikke merker at ikke er helt som det skal. Ei heller merker du at noe er borte før flere timer senere. Noen feil-klikk kan nemlig ende med: svindel, hacking og verdifull informasjon på avveie. Derfor skal du fokusere litt på sikkerhet før du tar ferie!

Slik kan farlige situasjoner oppstå
Plutselig tikker det inn en SMS fra flyselskapet som mangler noe informasjon og forteller at du ikke har betalt for mat på flyet. Du klikker deg selvfølgelig videre fordi familien trenger jo mat på en lang flytur! Minsten blir jo slapp uten mat, og resten av verden trenger ikke å få se konemor hangry. Du oppgir dine detaljer og godkjenner bankID-en før du rekker å tenke mer, og hva skjer?

Nettbank tømt.

Det knyter seg litt i magen, ikke sant? Vi vet at mange tenker at “dette hadde aldri skjedd meg, jeg hadde merket at noe var galt”. Men får du egentlig med deg hva som er galt på telefonen når to barn spør etter is, samboeren er lei av sola og svigermor nekter å gå ut uten faktor 50? Vi mennesker er nemlig ikke så gode på multitasking som vi tror.

En annen stor stygg ulv, er å logge seg på hotellnettet fordi det er så dyrt med 4G i utlandet.

Offentlige nettverk er en gullgruve for folk som kan hacke. De fleste kobler seg på uten å ofre det en tanke. Offentlig nettverk er både tilgjengelig og “inkludert i prisen” på overnattingsstedet. Problemet er at nettverket du kobler deg til også er det som kan skape en digital bro mellom deg og en hacker.

Hackeren kan via denne broen stjele passordene dine, få tilgang på koder, mailer og mye mer. Ikke alt har verdi, men plutselig logger du deg inn et sted som har verdi som f.eks. jobbmailen din. Hva ligger egentlig der?

Slik unngår du farlige, digitale situasjoner i inn-og utland
Derfor er vi her for å gi deg en god dose do’s and dont’s før ferien. Vi starter med det du bør unngå å gjøre.

Unngå: 

  • Å bruke offentlig wifi eller wifi på hotellet som ofte er “gjestenett”. Hackere bruker wifi som en vei inn til dine enheter og kan stjele informasjon både fra deg som privatperson, men også informasjon fra kanalene du bruker til jobb.
  • Å klikke på SMS-er og mailer fra flyselskaper, overnattingssteder eller andre ferierelaterte avsendere. Phishing-og smishingforsøk, svindel på mail eller sms, er populære i svindelforsøk og gjerne knyttet til ferier eller høytider, da manges fokus er på nettopp ferie og høytid. Hackerne drømmer om å utnytte stressa folk som klikker mer ukritisk.
  • Å betale med vanlig VISA-kort, både fysisk og digitalt.
  • Å klikke på lenker i farten. Ikke fall for fristelsen. Ingenting haster så mye at du ikke kan se på dette når hodet er på rett sted. Det lover vi!

Gjør mye av dette: 

  • Bruk ditt eget mobilnett der du kan. Aksepter heller en litt høyere telefonregning akkurat denne måneden slik at du kan surfe tryggere i utlandet (og innlandet).
  • Bruk flyselskap-appen eller bruk deres offentlige nettside for å finne informasjon om avgangene dine fremfor å klikke umiddelbart på SMS-er. Dette gjelder også innsjekk.
  • Dobbeltsjekk mailene og SMS-ene som sender deg informasjon om overnattingene dine eller andre ferierelaterte ting.
  • Bruk kredittkort alle steder du kan, og spesielt på nettet!

Hvorfor skriver vi egentlig om dette?
Som IT-leverandør har vi et ansvar for å lære opp det norske folket i digital sikkerhet. Det inkluderer deg som privatperson også. For i dag er det svært sjelden at du har én privat telefon og én jobbtelefon. Vi gjetter at du har både mailen din, teams, kanskje noen dokumenter og bilder på mobilen din. Den er altså for både privat og jobb.

Informasjonen på telefonen er verdifull for deg og for arbeidsgiveren din, kanskje til og med virksomhetskritisk? Før i tiden låste vi slike mapper fysisk inn i en safe eller et arkivskap. Nå ligger de gjerne i en en kryptert mappe på OneDriven vår. Er du helt sikker på at du bidrar i å holde den trygg? Vet arbeidsgiveren din hvordan de kan holde deg og alle dataene trygge i ferien?

Vi vil at jobben din er like stødig og trygg når du returnerer fra ferie. Derfor skriver vi dette innlegget. Vi håper det kan være en påminner for deg som er veldig sulten på ferie.

Avslutningsvis, så vil vi ønske deg en fantastisk ferie! Sol deg (husk solfaktor!) og klikk digitalt med omhu.

Kjente du at du ville lese mer om digital sikkerhet? Kult! Klikk deg inn på artiklene våre om sikkerhet her.