Ordet “hygiene” hører man sjelden sammen med ordet “passord”, men det begrepet vil vi gjerne introdusere for deg.
Uheldige vaner for passord
Vi mennesker er glade i vaner. Det kan gjelde alt fra hvilken hånd vi åpner ytterdøra med til hvordan fingrene flyter over mobilen når vi skal taste inn den firesifrede koden vår. Siden vi er glade i vaner, overfører vi ofte bruksmønstre over til flere deler av livet. Dette er ikke alltid problematisk, men med sikkerhetsbriller på er det ikke spesielt bærekraftig.
Så, når både jobbmailen, Facebook, familiens Netflix og flere av appene dine ender opp med samme passord får vi en litt farlig utfordring i fanget. Husk at en av de vanligste formene for hacking er nettopp gjennom passord-hacking.
De fleste kanaler og apper krever at man skaper seg et passord nå til dags. Og hvilke passord velger vi nordmenn, tror du? Ofte velger vi det samme passordet eller justerer det minimalt. Noen har også to-tre passord de bytter på der de føler for det. Slik er gjerne rutinene for svært mange. Dette gjør at hackere og folk med onde hensikter får en veldig enkel jobb. Spesielt hvis passordene dine dukker opp i en lekkasje. Det vil vi ikke ha noe av!
Vil du lære mer om hvordan vi jobber med sikkerhet? Ta en titt her.
Skaff deg en god passordhygiene
God passordhygiene er et av en rekke grep for å sikre deg bedre på nett. Det er ikke vanskelig å få til, men det krever litt trening. Her må vi, og du, endre vanene våre. Det krever bevissthet og fokus den første tiden, men det tar ikke lang tid før ivaretakelse av passordhygienen din blir en rutine hverdagen.
Vi deler det inn i ulike steg
Steg 1: Oversikt
Lag deg en rask oversikt over de appene og kanalene som inneholder det mest verdifulle du har digitalt. Dette er ofte arbeidsdokumenter og informasjon på jobb, og familiære ting på privaten som bilder og personlig informasjon.
Steg 2: Sjekk muligheter
- Gå over appene og kanalene, og på hver av de sjekker du:
- Er tofaktorautentisering tilgjengelig på denne kanalen? I så fall aktiverer du den.
- Er både mail og telefonnummer registrert i tilfelle noe skjer?
Steg 3: Din egen passordpark
- Velg deg ut en bunke med ulike passord av høy kvalitet. Disse kan ha en kobling til hverandre, men det er likevel viktig at koblingen ikke er for åpenbar. Vil du ha et eksempel på en bunke?
- Elefant123?
- Tiger456!
- Papegøye789-
- Slange101112#
- Og resten av dyrehagen…
Eventuelt kan du gå for noe helt annet som du gjør i hverdagen, har som tradisjon, eller som reflekterer meningene dine: jegSerHarrypott3rhverjUl, likErJ0ggingIskogen eller glemDCmarvelRul3r. Det er helt opp til deg!
Kvaliteten på din passordhygiene hever du ved å inkludere store og små bokstaver, tall og spesialtegn. Dette vil gjøre det vanskeligere for en eventuell inntrenger å komme inn, da det finnes utallige tallkombinasjoner. I tillegg, hvis du vil være skikkelig trygg – så har faktisk lengde noe å si.
En god passordhygiene er et steg i riktig retning, et annet er skyen. Har du prøvd den?
Steg 4: Lag deg noen regler!
- Aldri bruk samme passord på flere sosiale flater. Spesielt de som er ekstra sårbare for angrep/hacking. Hvem har blitt hacket? De fleste store aktører har blitt forsøkt hacket, men et eksempel er Dropbox og Linkedin som hadde store lekkasjer for noen år tilbake.
- Bytt passord jevnlig. Hackere kjøper ofte passord som allerede har blitt lekket, og vil derfor bruke passordet du hadde da informasjonen din kom ut. Ved å jevnlig bytte passord gjør du det mindre sannsynlig at du blir offer for hacking. Kanskje, koble passordskiftet opp mot hver gang du skifter dekk på bilen eller kanskje hver gang du skifter tannbørste?
- Ikke del passordet ditt! Det er ytterst få som faktisk trenger passordet ditt. Kontoene du har og profilene du har er dine personlige, derfor anbefaler vi ikke å dele passordet med flere enn de du finner absolutt nødvendig.
Dette var noen enkle steg som du kan ta i bruk både på jobb og hjemme! Gode rutiner for passordene dine er sikrere samtidig som det minsker risikoen for at du eller bedriften din blir utsatt ved angrep via passordlekkasjer. Vil du lære mer om sikkerhet på nett? Du finner mer om temaet i våre artikler Slik blir vi best på bekymringsfri IT og Digitalisering, for sikkerhets skyld.