NSMs sikkerhetstips

Oppdater programvaren din: En av de viktigste trinnene du kan ta for å beskytte deg på nettet er å sørge for at all programvare på enhetene dine er oppdatert. Dette inkluderer operativsystemet, nettlesere, antivirusprogramvare og andre applikasjoner. Oppdateringer inneholder ofte rettelser for kjente sårbarheter som kan utnyttes av skadelig programvare og hackere.

Alltid lag sterke passord: Bruk sterke og unike passord for alle kontoer. Unngå å bruke enkle eller åpenbare passord, som «123456» eller «password.» Et godt passord bør inkludere en kombinasjon av store og små bokstaver, tall og spesialtegn. Vi anbefaler minst 14 tegn, og å lage passord i setninger. På den måten blir mellomrommet en del av passordet ditt som gjør det vanskeligere å gjette. Og det kan være enklere for deg å huske det!

To-faktor autentisering (2FA): Aktiver 2FA på alle kontoer der det er tilgjengelig. Dette gir en ekstra sikkerhetslag ved å kreve en ekstra autentiseringsmetode i tillegg til passordet, for eksempel gjennom Authenticator-appen til Microsoft. Den anbefales!

Se opp for phishing: Vær skeptisk til e-poster, tekstmeldinger og meldinger på sosiale medier som ber om personlig informasjon eller penger. Skadelige aktører bruker ofte phishing-taktikker for å lure folk til å avsløre sensitive data. Sjekk alltid avsenderens e-postadresse og vær forsiktig med å klikke på lenker eller laste ned vedlegg fra ukjente kilder.

Sikre den trådløse Wifien: Hvis du bruker et trådløst nettverk hjemme eller på offentlige steder, bør du sørge for at det er sikret med et sterkt passord og kryptering. Unngå å koble deg til åpne og usikrede Wi-Fi-nettverk, da de kan være mål for angrep. Vi anbefaler alltid å bruke egen 5G der du kan eller å finne en lur løsning med bedriften du jobber i hvis du er mye på farten og trenger Wifi for å gjøre jobben din.

Beskytt dine personlige data: Vær forsiktig med å dele personlige opplysninger på nettet. Tenk nøye gjennom hva du deler på sosiale medier og andre nettsteder. Jo mer informasjon du deler, jo mer sårbar kan du være for identitetstyveri og andre former for misbruk. Husk også på de du er glad i, og gi dem et råd hvis du ser at de deler flittig av det ene eller det andre på nettet.

Skaff deg en sikkerhetsprogramvare og oppdater den: Sørg for at du har et pålitelig antivirus- og antimalware-program installert på enhetene dine, og oppdater det jevnlig. Dette vil hjelpe deg med å oppdage og fjerne skadelig programvare som kan infisere systemet ditt.

Sikre enhetene dine: Beskytt dine mobile enheter med passord, PIN-koder eller biometrisk autentisering, som fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning. Dette hindrer uvedkommende tilgang til enheten din hvis den skulle bli stjålet eller mistet.

Sikkerhetskopi av data: Regelmessig sikkerhetskopiering av viktige data er svært viktig. Dette sikrer at du kan gjenopprette informasjonen din hvis du blir rammet av et hackerangrep eller andre former for datatap.

Hold deg oppdatert om trusler: Følg med på nyheter og informasjon om de nyeste truslene og sikkerhetsoppdateringene. NSM gir regelmessig oppdateringer og råd om aktuelle sikkerhetsutfordringer i Norge. Sjekk nettsiden deres her: nsm.no.

Det viktigste å vite om cybersikkerhet

Sikkerhet er faktisk ditt ansvar også: Cybersikkerhet er en delt ansvar mellom enkeltpersoner, organisasjoner og myndigheter. Du har ansvaret for å beskytte deg selv og dine digitale eiendeler.

Trusler endres konstant: Trusler på nettet utvikler seg raskt, og skadelig programvare blir stadig mer avansert. Det er viktig å være oppmerksom på nye trusler og tilpasse sikkerhetspraksisen din deretter.

Opplæring forebygger: Å forstå grunnleggende prinsipper for cybersikkerhet og å være oppmerksom på vanlige angrepsteknikker kan bidra til å beskytte deg mot og forebygge mange trusler.

Bruk ressurser fra pålitelige kilder: Når du søker råd om cybersikkerhet, sørg for at kildene er pålitelige og anerkjente.

Del kun nødvendig informasjon: Unngå å dele unødvendig personlig informasjon på nettet. Jo mindre data du deler, jo mindre sårbar er du for misbruk.

I en stadig mer digital verden er cybersikkerhet viktigere enn noensinne. Å følge NSMs sikkerhetstips og ha grunnleggende kunnskap om cybersikkerhet kan bidra til å beskytte deg selv, dine data og dine digitale eiendeler. Husk at ingen er immune mot trusler på nettet, så det er viktig å være forberedt og å ta sikkerhetspraksisen alvorlig!