Lag sikre vaner

Å holde mobilen sikker er skikkelig stress for tiden. Derfor har vi samlet de viktigste punktene du bør ha på plass. La dem bli en del av vanene dine, så er du sikrere enn de fleste.

Denne artikkelen er kjekk både for deg som jobber mye fra mobilen, men også ungdommen som endelig bestemmer sin egen skjermtid. Del derfor artikkelen med de du vil. Alle tipsene er ting du selv kan gjøre for å ha en sikrere hverdag på mobilen din!

1. Aktiver touch ID og Face ID på alle enheter

Hvorfor? Fordi det kan ikke stjeles som en PIN-kode. Ditt ansikt er unikt og med dagens teknologi gjør det at mobilen din er ekstra sikker. Hvis du mot formodning må oppgi PIN-kode, så prøv å skjule den fra andre.

2. Oppdater telefonen når varselet dukker opp – ikke utsett det!

Alle mobiler som finnes i dag har egne operativsystemer.  Å gjennomføre oppdateringen når leverandøren slipper det er veldig viktig. Det er fordi de forbedrer og tetter sikkerhetshull hver eneste dag, og ofte inneholder oppdateringene ikke bare nye emojis. Ha på varsler slik at du kan oppdatere samme dag som oppdateringen slippes fra leverandøren din. Usikker på om du har gjort det? Sjekk innstillingene dine på mobilen og søk opp “oppdatering”.

3. Ikke legg fra deg mobilen eller la den ligge uten av syne

Akkurat som med drinken din på byen, så bør du ikke gå fra mobilen din. Hjemme er det selvsagt trygt, men på caféer, stranda, kontorpulten (ja, faktisk) eller andre offentlige steder, så åpner du for at andre kan tukle med den. Hvis de i tillegg har PIN-koden din fra tidligere, så er du ekstra utsatt. Ta den med deg!

4. Sikkerhetskopier det du kan

Koble mobilen opp til en sky du stoler på. Hvis all din informasjon lagres i skyen er du ekstra sikker i tilfelle noe skulle skje og uhellet først er ute. Da kan du fortsatt få tilgang på bildene dine eller annet på tross av at mobilen har gått tapt.

5. Ikke koble deg til Wifi du ikke kjenner til

Dette har vi skrevet om tidligere, men vi syns det er verdt å nevne igjen! Kun koble deg til wifi du stoler på. Grunnen til at du ikke skal gjøre det er fordi mennesker med onde hensikter kan opprette flere «naturlige» wifi-navn som du kan koble deg til, men som kun skal stjele dataene dine. Alt dette kan skje uten at du får det med deg.

OBS: Dette gjelder også steder der det tilsynelatende virker trygt. Som f.eks. flyplassen, kjente kaffesjapper og hotellet du bor på. Bruk eget mobilnettverk så langt du kan.

6. Koble bare Bluetooth til enheter du stoler på

Bluetooth gjør det også mulig å stjele dataen din. Det er samme oppbygging som med en Wifi-tilgang. Sørg for at du vet hvilken høyttaler du kobler deg til, og ikke koble deg til leiebilen i en fei. Plutselig blir det liggende igjen hele telefonlister uten at du er klar over det.

7. Ta en app-rens en gang i måneden og sjekk tilganger

Alle apper ber om tilganger til diverse informasjon fra deg. De fleste vil koble seg til via Facebook eller mailen din, men ikke alle har behov for all informasjonen. Sørg for at du leser nøye over valgene som dukker opp når du laster ned en helt ny app og ta stilling til det som står der.

En gang i måneden er det også greit å sjekke: MÅ jeg ha denne appen fast på telefonen? Mest sannsynlig ikke. Rens opp i appene du ikke trenger og slå gjerne av varslene i samme slengen. Litt mobilfri trenger vi alle.

Det var syv raske tips fra oss! Disse tipsene er det gull å fikse den kommende uka slik at du er ekstra sikker før sommerferien din, men tipsene gjelder året rundt. Tips gjerne de du kjenner som ikke er klare over gode vaner for sikker mobil!