Sløvere digitale vaner på ferie
Nordmenn er kjent for å være teknologisk bevisste og flinke til å beskytte seg mot digitale trusler i hverdagen. Men når ferien kommer, skjer det noe. Vi er på reise, utforsker nye steder, og fokuset vårt skifter fra arbeid og sikkerhet til avslapning og opplevelse. Dette skiftet kan gjøre oss mer utsatt for digitale angrep.
Under ferien er vi oftere koblet til usikrede Wi-Fi-nettverk, enten på flyplasser, hoteller eller kaféer. Disse nettverkene er ofte uovervåket og enkle mål for hackere som ønsker å stjele personlig informasjon. Vi er også mer tilbøyelige til å klikke på lenker uten å tenke oss om, kanskje fordi vi er ivrige etter å finne informasjon raskt eller fordi vi stoler mer på det som skjer rundt oss.
I tillegg til usikrede nettverk, kan vi også bli offer for phishing-angrep. Phishing e-poster eller meldinger ser ofte ut som de kommer fra pålitelige kilder, men inneholder lenker eller vedlegg som kan angripe enheten vi klikker fra. Når vi er i feriemodus, er vi kanskje ikke like årvåkne som vi vanligvis ville vært, noe som øker risikoen for å bli lurt.
Stopp, tenk og sjekk en gang for mye
For å unngå å bli offer for digitale angrep, er det avgjørende å lære seg følgende uttrykk: «Stopp, tenk og sjekk». Dette betyr å ta et øyeblikk til å vurdere situasjonen før du handler, spesielt når du er på ferie. Her er fem gode tips for å holde deg trygg digitalt mens du er på ferie:
1. Bruk et sikkert nettverk
Når du er ute på reise er det viktig at du sikrer deg hver gang du skal gå online. Derfor anbefaler vi å kun bruke nettverk du kjenner til og som du vet er trygge. Hvis du ikke har et nettverk i nærheten, anbefaler vi å bruke penger på å bruke mobilnettet ditt. Det vet du hvor kommer fra.
2. Vær skeptisk til offentlige Wi-Fi-nettverk
Offentlige Wi-Fi-nettverk kan være praktiske, men de er også en stor potensiell sikkerhetsrisiko. Unngå å bruke slike nettverk for sensitive aktiviteter som netthandel eller banktjenester. Hvis du må bruke et offentlig nettverk bør du unngå å logge inn på viktige kontoer. Pass også på ungenes mobiler, iPader og PC-er. Du vet ikke hvilken informasjon de titter innom, og ei heller om de har lagret bankkortet ditt på sine enheter fra tidligere.
3. Verifiser kilden før du klikker
Phishing-angrep er vanlige, spesielt på ferie når vi er mindre på vakt. Før du klikker på en lenke eller laster ned et vedlegg, sjekk avsenderens e-postadresse eller telefonnummer. Hvis noe virker mistenkelig, ikke klikk på noe. Det er bedre å være for forsiktig enn å risikere å bli hacket.
4. Hold enhetene dine oppdatert
Sørg for at alle enhetene dine har de nyeste sikkerhetsoppdateringene installert før du reiser. Oppdateringer inneholder ofte viktige sikkerhetsforbedringer som beskytter mot nylig oppdagede trusler. Dette gjelder både operativsystemet og alle applikasjoner du bruker.
5. Aktiver to-faktor autentisering
To-faktor autentisering (2FA) gir et ekstra lag med sikkerhet ved å kreve en ekstra verifiseringsmetode i tillegg til passordet ditt. Selv om noen får tak i passordet ditt, vil de fortsatt trenge den andre verifiseringsmetoden for å få tilgang til kontoen din. Dette kan være en SMS-kode, en e-post, eller en autentiseringsapp.
Å bli angrepet er ikke avslappende
Å reise på ferie betyr ikke at vi skal glemme digital sikkerhet. Ved å være oppmerksom og proaktiv kan vi beskytte oss mot de mange digitale truslene som lurer, selv når vi er i avslapningsmodus. Husk å alltid stoppe, tenke og sjekke før du tar noen digitale beslutninger. Denne enkle huskeregelen kan spare deg for mye stress og potensielle tap.
God ferie og surf trygt!