1. Bevisste IT-innkjøp

Når du skal anskaffe nytt IT-utstyr, som datamaskiner, servere eller nettverksutstyr, vurder produkter som er energieffektive. Velg datamaskiner som er designet for å minimere strømforbruket ditt. Hvis du er usikker på hvilke det er, så hjelper vi deg gjerne med det.

Skytjenester er også en sikker vinner. Dess mer som skjer i skyen, dess mindre må du ha lokale servere stående i kjelleren eller annen infrastruktur som krever strøm og genererer avfall. I tillegg gir skyen deg stor fleksibilitet fordi du kan skalere opp og ned så mye du trenger.

Dette er det vi driver med i Braathe. Å levere bekymringsfri IT betyr ikke bare at utstyret og tjenestene skal være bekymringsfrie. Det betyr også at når du kjøper en tjeneste av oss, så vet du at det er et helt apparat som tar seg av den bærekraftige biten. Les mer om det her.

2. Hvor kommer strømmen fra?

Sørg for at bedriftens strømforbruk kommer fra fornybare kilder, som vind, sol eller vannkraft. Implementer en energieffektivitetsstrategi ved å kontrollere lys, varme og kjøling i kontorlokaler for å minimere energiforbruket. Og hvis det er utenfor din kontroll: Snakk med huseier eller næringsaktørene du samarbeider med. Hva kan dere gjøre og hva gjør dere allerede med strømmen?

I vårt tilfelle har frikjøling blitt et svært viktig tiltak for vår største serverpark. Vi har bygget et frikjølesystem basert på jordkjøling, og har 15 km kjølesløyfer under bakken på hovedkontoret vårt i Rygge.

3. Vær papirløse

Å drive med papir er ikke det vi gjør mest av lenger, og godt er det. Gjennom digitalisering har vi fornyet mange rutiner og bruker digitale verktøy for alt fra fakturering til filbehandling og samarbeid. Det er utrolig bra for planeten. Har du en prosess som fortsatt er avhengig av papir? Da anbefaler vi å ta en titt på hvordan du kan endre det i 2024.

4. Gjenbruk og resirkulering er selvsagt

Dette punktet kjenner de fleste godt til! Gjenbruk og resirkulering håper vi allerede er en del av vanene dine hjemmefra, men vi tar en ekstra runde på det likevel. På arbeidsplassen er det svært viktig at dere sammen legger tilrette for at restavfall, papir, plast og maten kommer til rett sted etter dere er ferdig med det.

Så kan det være andre ting på kontoret dere skal bli kvitt. Har dere et bevisst forhold til det? Hvis dere skal oppdatere datamaskinene, så har vi et system for avhending av utstyr på en sikker og god måte. Vi samarbeider nemlig med 3StepIT og Foxway. Gjennom dem sørger vi for at all dataen som kan ligge på gamle maskiner blir slettet for godt, og maskinene renses og brukes om igjen der det er mulig eller så lever de videre som dele-maskiner.

Du kan lese mer om hvordan vi jobber med avhending av utstyr her.

5. Velg grønne samarbeidspartnere

Å velge samarbeidspartnere krever ofte en god innsats fra din kant. Ofte blir det flere kvalitetssjekker og kontroller at samarbeidet slik at det blir som dere ønsker. En del av kvalitetskontrollen er å se på bærekraftspraksisen. Har de et engasjement for miljøet? Viser de sosialt ansvar? Dette er spørsmål du bør stille når du skal ta inn en ny samarbeidspartner.

6. La ansatte eie bærekraftarbeidet

Bærekraftsarbeid krever en del endringer i vaner. Vaner kan enkelt endres, men ikke hos så veldig mange personer av gangen. Da skal de ha en felles motivasjon for å slå til. Derfor anbefaler vi å la ansatte eie bærekraftsarbeidet. Gi dem opplæring og få frem viktigheten av bærekraft, men la folka dine bidra til å etablere konkrete tiltak og idéer. Dette kan bidra til å styrke bedriftens engasjement og fremme beste praksis!

7. Dykk ned i tallene 

Et viktig og konkret grep i bærekraftsarbeid er å finne tallene på ting. Det kan være svar på spørsmål som: Hvor mye slipper dere ut per ansatt? Å stille disse spørsmålene og måle hvor dere ligger an gjør det enda enklere å se forbedringer året etter. Vi anbefaler å sette klare bærekraftsmål for bedriften din og følge opp med rapportering.

Samarbeid med andre som har gjort det før deg eller som befinner seg i samme situasjon er også smart. Da kan dere utveksle kunnskap som kan hjelpe dere med å oppnå enda større innvirkning.

Hvilken verdi har det å sette i gang? 

Bærekraft er ikke bare bra for planeten, det kan også være en lønnsom og strategisk fordel for dere. Små og mellomstore bedrifter i alle bransjer kan ta skritt for å gjøre bærekraftige innkjøp og implementere gode praksiser. Det kan føre til økning i tillit til merkevaren din, så vel som lojalitet. I tillegg øker det sjansen for at de yngre generasjonene som er på vei vil jobbe hos deg. Så det er mange fordeler utover den positive innvirkningen du kan ha på miljøet og samfunnet.

Lykke til med arbeidet! Vil du ha inspirasjon? I bunnen av denne siden har vi en 20-punktsliste med bærekraftige tiltak vi gjør som du er velkommen til å se på.