Hva er greia med egne systemer?
Det høres sikkert veldig fancy ut med “egne systemer”, og de fleste tenker nok at her har hundrelappene flydd avgårde. Joda, å bygge selv koster penger, men det mange glemmer er at ting som IKKE funker også koster penger. Ting som:

  • Kluss og rabalder mellom systemene du bruker i dag
  • Timer hos support som du aldri får tilbake
  • Frustrerte ansatte

Alt dette er dyrt. Mange vet ikke engang hvor dyrt det er. Derfor kan det være helt riktig investering å bygge sitt eget system. Dette er noe mange kan relatere til utenfor jobben også. Flere av oss vil i løpet av livet bygge et hus, en leilighet eller pusse opp en bolig. Hvorfor gjør vi det? Jo, fordi vi vil at det skal være “vårt”, og tilpasset “våre helt unike behov”. Det skal fungere akkurat som vi vil, være lett å bevege seg omkring i, brukervennlig for familien og ha vegger akkurat der vi trenger det. Å bygge et eget IT-system er litt samme greia.

Hovedforskjellen mellom systembyggingen og husbyggingen er en ting: Deg.

For selv om du har full kontroll på huset du vil ha. Så gjelder ikke det alltid på jobben. Du vet sannsynligvis ikke hva som trengs for at IT-systemet du bruker i dag skal bli bedre. Eller jo, du vet hvilke knapper eller funksjoner du savner, men siden du ikke er IT-ansvarlig på jobben ser du ikke alle løsninger som vi ser. Det er jo nettopp her vi kommer inn. Du er eksperten på din organisasjon, vi er eksperter på IT. Sammen kan vi være dynamitt!

Egne systemer vs. standardpakker fra katalogen – hva er forskjellen?
Standardpakker eller standardprogrammer er akkurat som ferdighusene du kan plukke ut i katalogene. Da er det lite rom for å flytte på vegger, bærebjelker, dører og vinduer. Til og med inventaret du drømte om må kanskje justeres for at det skal holdes innenfor standardpakken. Fleksibilitet og dynamisk tilpasning er altså ikke alltid et vesentlig stikkord her. Det standarden derimot kan gi deg er et system som krever lite arbeid før du kan innføre det i organisasjonen. I tillegg er det få avgjørelser du må ta stilling til. Den største fordelen med standardpakken er at allerede fra samme dag kan verktøyet tas i bruk.

Standardtjenester passer godt til selskaper som opererer med få verktøy i dag. Dere trenger et sikkert system for mail, lagring av data og et trygt nettverk som tjenesten vår Digital Arbeidsplass og NaaS leverer. Dette er systemer som er perfekte for flere ulike bransjer, det være seg advokatfirmaer, energiselskaper eller dere som tilhører eiendomsbransjen.

Egne systemer derimot, er for selskaper som trenger svært høyt sikkerhetsnivå, som håndterer store mengder sensitiv data og der mye datautveksling typisk skal skje samtidig. Bransjer der dette er vanlig, er f.eks. helsesektoren, transportbransjen og bransjer som håndterer mat, apotekvarer og andre samfunnskritiske funksjoner. Når vi snakker om samfunnskritiske tjenester og funksjoner, så sier det seg selv at sikkerhet knyttet til disse spiller sin helt spesielle rolle. Dersom du er usikker på hvordan det nye EU-direktivet rundt IT-sikkerhet påvirker nettopp din virksomhet – da er det kanskje tid for en samtale med IT-kontakten din?

Gevinsten av å bygge egne systemer
Det vi ser hos de som velger å bygge egne systemer er at effektiviteten øker, programmene er mer brukervennlige og sikkerheten er høyere. Å sette verdien på det i kroner og øre er ikke lett, men vi vet en del om hva det koster når systemet svikter. I desember 2021 ble en stor, norsk matprodusent nemlig angrepet. Det førte til over to uker med krisehåndtering. Da årsmeldingen deres for 2021* kom, fikk vi lære at det kostet dem 36 millioner kroner. Det på tross av at de hadde gjort flere forberedende grep for å forhindre angrep. Det setter ting i perspektiv!

Så hvor starter du hvis du lurer på om du trenger et eget system? Da står vi klare! Ta kontakt med din nærmeste kunderådgiver eller send oss en mail. Da kan vi, gjennom samtaler og workshops, kartlegge hvordan organisasjonen jobber i dag, hvor skoen trykker og hva som skal til for å skape effektivitet, vekst og økt brukervennlighet. På toppen av det hele så skal det selvfølgelig være sikkerhetsstandard som egner seg i 2023. Underveis bygger våre konsulenter et system med akkurat den sammensetningen du trenger. Et system som dette kan sende alt fra logistikkprosesser, levrandøroversikter, kundelister og kommunikasjonen mellom systemene du har i dag i riktig retning.

Også er det viktig for oss å få presisere at vårt mål alltid er å: Forenkle, forbedre og skape en bekymringsfri IT-hverdag for deg. Ting skal bare funke. Og ikke minst, så skal folka dine forstå hva det er, og hvordan det skal brukes. Vi håper du ble litt klokere på temaet!

*Årsrapport for 2021, Nortura