Å produsere utstyr er dyrt for planeten 

Elektronikkindustrien har vært avhengig av metaller og plast som kan være vanskelige å utvinne og resirkulere. Utvinning av metaller som kobolt, som brukes i litium-batterier, er ikke bare energikrevende, men har også sosiale konsekvenser. Hvor det er oppdaget både barnearbeid og dårlige arbeidsforhold i gruver i utviklingsland. Plastproduksjonen er også en stor bidragsyter til klimagassutslipp og mikroplastforurensning. 

For å håndtere disse utfordringene, begynner flere selskaper å utforske andre mer bærekraftige materialer. Noen tester resirkulert aluminium i produksjonen av sine pc-er, noe som reduserer behovet for å utvinne nye ressurser og kutter ned på karbonutslipp. Vår partner, Lenovo, har eksperimentert med å bruke resirkulert plast i sine produkter, og flere selskaper ser på muligheten for å bruke bioplast eller andre miljøvennlige materialer. 

Produksjonsprosessene i seg selv kan også endres og forbedres. Energiforbruket i produksjonen alene gjør store utslag, og mange selskaper ser på hvordan de kan bruke fornybar energi i produksjonslinjene. Videre er vannforbruk og kjemikaliebruk i produksjonsprosessen også viktige områder for forbedring. Det finnes initiativer som jobber mot å redusere vannforbruket i produksjonen og å finne tryggere alternativer til skadelige kjemikalier. 

Vi må jobbe for en sirkulær økonomi av utstyret 

I stedet for den tradisjonelle lineære økonomien som vi alle kjenner til, hvor produkter blir produsert, brukt og deretter kastet, fokuserer sirkulær økonomi på å forlenge levetiden til produkter og materialer gjennom reparasjon, gjenbruk og resirkulering. 

For å fremme denne måten å jobbe på er design et viktig element. I dag designes produkter med større fokus på estetikk enn bærekraft. Derfor er det vanskelig å fikse og gjenbruke enheter i alle størrelser. Det er noe vi utfordrer bransjen vår til å gjøre noe med.  

Vi ser også at gjennom abonnementstjenesten vår Device as a Service, så blir våre kunder mer bevisste på utstyret sitt, de bestiller bare det de trenger og utstyret får leve lengre når kunden er ferdig med det. Det tror vi er et steg i riktig retning! 

Vår store utfordring er elektronisk avfall

En av de mest presserende problemene innen IT er håndteringen av elektronisk avfall, som vokser i et alarmerende tempo. Globalt produseres det millioner av tonn e-avfall hvert år, og bare en liten del av dette blir resirkulert på en forsvarlig måte. Resten havner ofte på søppelfyllinger eller i ukjente resirkuleringssystemer, spesielt i utviklingsland, hvor det utgjør store miljø- og helsefarer. 

For å håndtere dette problemet, må vi ta tak i infrastrukturen og jobbe frem strengere reguleringer. Flere land har begynt å innføre reguleringer som pålegger produsenter ansvar for livssyklusen til deres produkter, inkludert avfallshåndtering. Norge er dessverre ikke kommet dit enda, men hvem vet hva fremtiden vil bringe. 

Vi mener også at det globale samfunnet må arbeide for å bedre infrastruktur, spesielt i utviklingsland hvor e-avfall ofte havner.  

Kilde: forskning.no 

Vi tar ansvar for vår del av kaken 

Det grønne skiftet innen IT er i gang, men det er fortsatt mange utfordringer som må tas tak i. Vår jobb er å lære opp våre kunder og forbrukere til å bli mer bevisste på miljøpåvirkningen av deres teknologibruk, og at de velger produkter og tjenester som er designet med bærekraft i tankene.  

Gjennom vår DaaS-tjeneste og måten partneren vår, 3StepIT, forlenger livet til utstyret på er vi langt på vei i egen organisasjon, men vi gir oss ikke!