I 2023 skal nettverk være lekende lett

På vårt tekniske fagspråk kaller vi nettverksdrift og trådløst nett for NaaS. Det står for “network as a service”. Det betyr at du kan kjøpe tjenesten NaaS hos oss og få en boks med nettverket du trenger, tilpasset dine behov og som driftes av oss. Det eneste du trenger å gjøre er å plugge den i. Grunnen til at vi har gjort det slik, er for å forenkle nettverksdriften din. Det skal ikke være mange ukers venting, kundeservice og forsinkelser i posten. I 2023 skal nettverk være lekende lett. 

Derfor er det få ting du må gjøre når du bestiller nettverk hos oss. Vi trenger bare svar på det aller viktigste: hvilket sikkerhetsnivå trenger bedriften din? De konfigurasjonene vi gjør kan nemlig utgjøre en stor forskjell. For det er fint med besøk på kontoret, men ikke hvem som helst skal få koble seg på nettverket. Det er det du har gjestenettverket til! Ditt nettverk skal være trygt, sikkert og raskt. Og ansatte skal ikke bekymre seg for hvilke arbeidsoppgaver de gjør på hvilket nettverk. 

Hvilken rolle kan nettverket spille i sikkerhetsarbeidet?

Det har vi lyst å svare på.

Kryptering av nettet har mye og si, hvis du har lite eller ingen kryptering kan hackeren komme mellom det du sender ut og serveren som skal motta det. Dette skjer fordi krypteringen på ruteren din er for svak eller ikke er aktivert, så gjennom et angrep kan hackeren få tilgang på mailen din, brukernavn og passord. De kan til og med endre passordene dine og stenge deg helt ute fra dine egne kontoer.

Aksesspunkter eller steder hvor nettverksboksen din står er det viktig å ha kontroll på. Færre aksesspunkter, uten å miste kvaliteten og hastigheten, gjør at du får ned risikoen. Du skal til enhver tid ha full kontroll på hva som er hvor. Med NaaS fra oss kan du få tatt en real opprydning i dagens nettverksoppsett, og på samme tid få full kontroll på hvor dere faktisk trenger aksesspunkter.

Bestemte tilganger gir deg muligheten til å bestemme hvem som får lov til å logge seg på nettet. Hvorfor gjør vi det sånn? Jo, fordi nettet skal være trygt for alle ansatte, uansett arbeidsoppgaver. Har du leverandører, kunder og andre som trenger nettverk, så setter du opp et sikkert og kryptert gjestenett til dem. Dere skal bruke deres egne unike nettverk kun til deres arbeid. Ikke bare er det tryggere, men det gir deg også full oversikt over hvem som er koblet til eller har koblet seg til tidligere. Å avdekke sikkerhetshull er derfor enklere. Her er det også viktig å fjerne brukere som ikke lengre jobber for dere. Der hjelper vi deg!

Brannmuren din skal ikke bestå av leca-blokker eller murstein. Den skal bestå av programvare og utstyr som jobber for deg 24/7 alle dager i året. Det blir altså din helt egne digitale sikkerhetsvakt! Så når du har avklart hvem som skal få lov til å koble seg på, så skal brannmuren avvise resten av folka, hackerne og andre. Dette er noe våre systemkonsulenter tar seg av i oppsettet av dine nettverksbokser.

Hva kan egentlig skje hvis du ikke har kontroll på dette? Da er det mye som kan skje. Du kan få filer på avveie, sensitive opplysninger lagt ut på det store internett, tapte inntekter og betydelig nedetid.

Vet du hva nedetid koster?

Vi kan være de første til å innrømme at å snakke om nettverksdrift kan være ganske kjedelig. Det er ikke det du hiver ut om rundt lunsjbordet. Eller jo, hvis nettet ikke funker. Da blir det gjerne tema. Et ganske hett tema faktisk!

Nedetid er nemlig kjipere enn kjipest. Mange er ikke klare over hva nedetid faktisk koster. Vi gjorde research og fant ut av hva det koster for en gjennomsnittbedrift. Skal vi tørre å avsløre det? En gjennomsnittsbedrift taper hele 43 700 kr HVERT MINUTT nettverket er nede. Det er mye penger. En nettverksboks er derfor ikke bare en boks. Den kan sørge for oppetid 24/7, sikre filene dine OG holde hackerne unna. 

Nedetid koster ikke bare penger. Vi har kartlagt flere konsekvenser av nedetid i vår quiz. Er du nysgjerrig på hva? 

Kan nettverksboksen bli din nye sikkerhetssjef?

Nei, det kan den ikke. Boksen vil aldri redde bedrifter fra katastrofe. Har en hacker bestemt seg, så er det mange veier til målet. Men nettverksboksen din kan avverge deler av angrepet. Som vi nevnte over her, så er boksen den perfekte sikkerhetsvakten. Hen bestemmer hvem som får lov til å komme inn og ut, men kan ikke stoppe en ansatt eller kollega fra å klikke på feil lenke. Det er det andre tiltak som må til for å fikse!

Så hvis du er på jakt etter hvor du bør starte, så har vi en liste her. Den er basert på Nasjonal Sikkerhetsmyndighets grunnprinsipper for IKT-sikkerhet i virksomheten.

Det viktigste fra NSMs Grunnprinsipper:

  1. Identifisere og kartlegge hva som har verdi og hva som er viktig i din virksomhet. Og kartlegge alt av utstyr og programvare som er i bruk (her kommer nettverksboksen inn!)
  2. Beskytte og opprettholde kontroll på både nettverk og hvem som har tilgang til dine data. Fjerne tilganger som er foreldet eller usikre.
  3. Oppdage trusler og sårbarheter i dagens løsninger som du bruker.
  4. Håndtere og gjenopprette hvis det verste skulle skje. Ha beredskapsplaner ned til de minste detaljer.

NaaS og boksen fra oss er enkelt

Boksen eller nettverksboksen fra oss er en plug-and-play boks som får deg online på kort tid. Den sørger for stabilt og raskt nettverk, holder de slemme folka ute og bidrar til å beskytte filene dine. Nettverk er noe av det dagens samfunn er mest avhengig av for å kunne fullføre arbeidsdagen sin. Derfor er er ekstra viktig at det funker.

Tjenesten Network as a Service baserer seg på at kostnadene skal være forutsigbare for deg som kunde. Derfor er det en fast månedspris og en måned oppsigelsestid hvis du ikke trenger boksen vår lengre. Hele konseptet vårt med «boksen» har Cisco falt pladask for, og det er en av flere grunner til at vi vant prisen «Managed Services Partner of the Year 2022«. Vi er veldig fornøyde med at godt arbeid legges merke til!

Er du klar for å kickstarte sikkerhetsarbeidet? Begynn med det du enkelt kan kontrollere. Alt av utstyr og programvare du bruker i bedriften din trenger du nesten uansett. Så hvorfor ikke sørge for at det er så sikkert som mulig? Vi heier på deg!