Kvalitet inn, gir kvalitet ut

Når Copilot skal bidra til å effektivisere din hverdag, så må dataen i bunn være god. Å rydde opp i dataen din kalles data shaping på vårt IT-språk. Data shaping er når du går helt ned i bunn og rydder opp i rutiner, tilganger og sørger for at alt blir oversiktlig og under kontroll når du drar derfra. På mange måter kan det sammenlignes med flyttevasken som må tas før du selger leiligheten du bor i. Vi kan alle være enige om at å vaske ut etter seg er en slitsom og kjedelig affære, men den er svært essensiell før nye mennesker skal flytte inn. Sånn er det også for Copilot.

Hvis du vil slå på knappen til Copilot før du har kontroll på dataen din, så kan du få deg noen kjipe overraskelser. La oss se på hva det verste som kan skje er:

  • Hvis du ikke rydder opp i hvilke brukere som har tilgang på hvilke områder og filer, så kan Copilot tilfeldigvis finne frem persondata til en bruker som absolutt ikke har rettighetene til å jobbe med det.
  • Hvis du ikke har rutiner for hvilke filer som ligger hvor, så kan uventede pdf-er og dokumenter finne veien til den stakkars ungdommen som bare har en internship-stilling.
  • Hvis du ikke har alle filene dine i skyen, så er det veldig lite Copilot kan finne frem i. Så da blir det lite kvalitet på det som kommer ut.

Å gjøre denne ryddejobben er viktig uavhengig av Copilot, men å aktivere Copilot kan være en fin gulrot i andre enden.

Hvor skal du begynne?

Det viktigste du bør finne ut av er om Copilot er for deg og din organisasjon. AI-verktøy som dette er nødvendigvis ikke for alle. Det avhenger av både dataene dere håndterer og hvorvidt kollegaene dine vil syntes det er gøy å integrere det i sin arbeidsdag. Copilot trenger heller ikke å aktiveres for alle. Hvis dere er bare noen få i bedriften, på avdelingen eller med roller som naturligvis bør ha Copilot som en del av verktøylinjen, så kan det enkelt fikses. Å rydde opp bør uansett gjøres for sikkerhetens skyld.

Rydde-arbeidet blir ofte lettere med litt hjelp. Vi anbefaler naturlig nok å starte med eksperthjelp fra noen som har jobbet med AI siden det dukket opp og ble en del av hverdagen vår. På den måten kan du gjøre ryddingen mest mulig riktig og effektivt fra start. Det lønner seg som oftest også.

Vår AI-ekspert og konsulent, Espen Alexander Bjørkmo, er en fin mann å ha med på laget når disse prosessene skal settes i gang. Da får du klare beskjeder på hvilke tiltak du bør gjøre før du tar i bruk Copilot. I workshopen hans «Data shaping workshop» tar han dere gjennom A til Å før dere tar aktiverer Copilot. I etterkant får du også en rapport med anbefalte tiltak fra Espen.

Lurer du på om Copilot er for deg?

Vi har samlet alt vi kan om Copilot her for deg, så kan du kjenne på om Copilot vil være et fint bidrag til arbeidet dere gjør.